Поискаха ново поскъпване на тока

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:48 / 17.02.2021
622
От Националната електрическа компания (НЕК) са внесли искане за поскъпване на тока в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с искане за промяна на цените на електроенергията, определени на 1 юли 2020 г. заради поскъпване на квотите въглероден двуокис на борсата, съобщава "24 часа". Дали искането им ще бъде прието, ще се види на заседанието на КЕВР по-късно днес.

Мотивът на националната компания е, че в решението на енергийния регулатор за определяне на цената тогава е заложена прогнозна цена на въглеродните емисии от 22 евро на тон, а средната цена за второто полугодие на 2020 г. е 29 евро на тон. В началото на годината надхвърлила 31 лева.

Според дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от тецовете "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" (американските тецове - б.р.) НЕК е задължена да купува и квотите въглеродни емисии за двете централи. Към 28 януари, когато е внесено искането за увеличение на цените, сумата, която трябва да похарчи НЕК за квоти, се е увеличила със 149,7 млн. лв. С толкова е скочила и компенсацията, която компанията трябва да получи от фонд "Сигурност на електроенергийната система".

При обсъждане на доклада на експертите при първите търгове за годината - в началото на февруари, цените на квотите са били 32,60 евро/тон на единия и 33 евро/тон на втория, съобщи Пламен Младеновски, шеф на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в комисията. 

При следващите търгове цените са поскъпнали. На 11 февруари цената на първичния пазар е достигнала 39,62 евро. На вторичния пазар на лондонската борса цената е надминала психологическата граница от 40 евро на тон, което никой не очаквал. Прогнозата била за поскъпване с 20%.

В доклада на експертите на КЕВР е посочено, че при искането на НЕК, което е от 28 януари, допълнителните разходи за квоти са в размер на 149,73 млн. лв., но пък приходите във фонд "Сигурност на електроенергийната система" се увеличават със 159 млн., тъй като един от източниците на пари в него са именно продажбите на квоти емисии.

По изчисления на Младеновски при новите по-високи цени, според които допълнителните разходи, които ще възникнат за двете американски централи, са в размер на 247 млн. лв. Така приходите във фонда ще се увеличат с 251,5 млн. лв.

Заключението на експертите на енергийния регулатор е, че тъкмо заради това уравняване няма нужда да се променя цената "задължения към обществото", а оттам и цената на тока.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).