Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Показател ли е инсулиновата резистентност, че човек скоро ще развие диабет тип 2 и какви опасности крие това състояние?
Автор: Екип Burgas24.bg 13:10 / 13.05.2024Коментари (0)1093
©
Показател ли е инсулиновата резистентност, че човек скоро ще развие диабет тип 2 и какви опасности крие това състояние? Отговор на този въпрос дава здравният портал The Health Site. На първо място, трябва да разберете, че инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките не възприемат хормона инсулин, който разгражда глюкозата. Панкреасът възприема такава нечувствителност като недостатъчно ниво на произведен от него инсулин и започва да произвежда все повече от него, което може да провокира изтощаване на органа, което наистина застрашава развитието на диабет, пише изданието, цитирано от actualno.com.

Защо възниква инсулинова резистентност?

Често факторите за развитие на инсулинова нечувствителност се комбинират и имат разрушителен ефект с двойна или дори тройна сила. Ендокринолозите идентифицират 8 специфични фактора за развитие на инсулинова резистентност. Изданието съобщава, че те включват: излишък на калории в диетата и съответно наддаване на тегло поради мастна тъкан; постоянно повишени нива на глюкоза в кръвта поради факта, че човек постоянно яде нещо; натрупване на висцерална мазнина; висок холестерол; излишък на сол в храната; липса на фибри поради небалансирана диета; приемане на определени лекарства (глюкокортикоиди, антиандрогени, някои антидепресанти); заседнал начин на живот.

Симптоми на инсулинова резистентност

Кръвното налягане на човек се повишава, нивото на урея в кръвта се повишава и се появява склонност към тромбоза.

"Инсулиновата резистентност няма да се превърне в диабет за ден-два, а дори и след 10-15 години, но тя увеличава значително риска от това заболяване. Освен това предполага по-висок риск от инсулт или инфаркт", отбелязва изданието.

Клиничните прояви на инсулинова резистентност не са описани, те се оценяват по косвени признаци, които включват: мастни натрупвания около талията (коремно затлъстяване); често повишаване на кръвното налягане (главоболие в задната част на главата, периодично замаяност, сърцебиене, изпотяване, зачервяване на кожата на лицето); слабост, жажда и повишен глад поради колебания в кръвната захар; тъмнокафяво оцветяване на кожните гънки и лющене на кожата; при жени - менструални нарушения, акне, окосмяване по лицето и крайниците, сърбеж и лющене на скалпа (мазна себорея).

Профилактика на инсулинова резистентност

На първо място, трябва да намалите приема на калории и да нормализирате телесното си тегло. Също така трябва да избягвате пърженето по време на готвене. Загряването на храна над 180 градуса създава съединения, които допринасят за развитието на диабет. По-добре е да варите, задушавате или печете храни. Освен това трябва да избягвате храни с висок гликемичен индекс, като сладкиши, картофено пюре, мюсли, бял хляб и сладкиши. Добавите спорт към ежедневния режим и пълноценният режим също са изключително важни.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: