Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Показват стъкленицата със сърцето на Иван Вазов
Автор: Екип Burgas24.bg 10:30 / 29.06.2016Коментари (1)671
©
Стъкленицата със сърцето на Иван Вазов ще бъде показана от 2 до 9 юли в къщата-музей на поета в София, където се съхранява, но не е излагана от 25 години, съобщиха от Националния литературен музей.

На 9 юли - рождения ден на поета, ще бъдат поднесени венци и цветя в 11.00 ч. пред паметника на Вазов на ул. "Г. С. Раковски" в столицата.

От литературния музей отбелязват, че Домът на Вазов още приживе на поета се превръща в поклонническо място за българите, остава си такова и до днес - посещава се от стотици деца и хора, които искат да се потопят в съхранената атмосфера. Идват и мнозина, обзети от всевъзможно, често нездраво любопитство, за да разпитват за твърде личните подробности, с които обраства всеки национален мит, какъвто несъмнено е и Иван Вазов.

Мнозина задават въпроса за смъртта на поета и за сърцето му, запазено в стъкленица.

От музея са сигурни, че Иван Вазов издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. Сестра му Въла Вазова е описала подробно последните мигове на поета. На следващия ден при направената от д-р Кубрат Каракашев в присъствието на д-р Стоянов аутопсия, сърцето и мозъкът са затворени и съхранени в стъкленици, тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма "Света Неделя" от 24 до 28 септември.

В навечерието 166-годишнината от рождението на поета и по случай 90-годишния юбилей на къщата-музей, от Литературния музей искат да удовлетворят това любопитство.

Те отбелязват, че с това събитие, едва ли ще сложат край на "множеството спекулации и непочтителния интерес към живота и смъртта на Иван Вазов, който продължава да бъде "любим обект" и на жълтата преса, която описва, дописва, измисля и обругава кощунствено живи и мъртви". Желанието ни е различно и навярно е в съгласие с желанието на Вазовите близки и съвременници, които са взели решението да запазят и част от тленната плът заедно с нетленността на Словото, отбелязват от Националния литературен музей.

Източник: Стандарт









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Поклон пред Великия Вазов!! Не ме учудват сплетните и обругаването на велики българи. То остана ли някой, когото да не сме обругавали да не сме оклеветили. Ние българите сме компетентни във всичко и сякаш ако не си кажем мнението светът ще спре да се върти.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: