Покъртителен разказ за 9 септември и репресиите

Автор: Диана Бикова
Коментари (36)
13:27 / 09.09.2021
896
В Пловдив почетоха паметта на избитите по време на комунистическия режим. "Никога, никога повече да не се повтаря 9-ти септември!" - това е заветът към младите от Елена Бонева, дъщеря на легендарния командир на 9-ти пехотен пловдивски полк полковник Иван Бонев. Възрастната жена разказа пред камерата на Burgas24.bg покъртителната история на своя живот:

Полк. Бонев е арестуван и първо е държан в подземието на сградата, в която сега се помещава община Пловдив, а по онова време е било към Държавна сигурност. После са го откарали в концлагера "Росица", където умира. Там с тояги и с лопати са биели задържаните, които отказвали да подпишат да станат агенти на Държавна сигурност. Така без съд и без присъда били убити 30 000 души. Онези, които подписвали, получавали огромни привилегии. Колега на полк. Бонев - полковник Любенов подписал на третия път, преместили го в София, дали на семейството апартамент от 200 квадрата, а него го направили генерал. 

Самата Елена Бонева е била на 11 години, когато се разиграват тези събития. Иззели къщата на дядо й, в която живеело семейството, взели дори покъщнината им. Не им давали купони за хляб. Наложило се да напусне училище и да стане работничка. Била на 12 години и половина, но я писали, че е на 18 и я приели във фабриката на Шавлуков.

"Купони за хляб не ни даваха на мен и на мама. Това е. Какво да кажа? Никога, никога 9-ти септември да не се повтаря!" - категоричната е възрастната жена.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (36)
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).