Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Политически анализатор: Кои сме ние, че да забраним на хората да си избират един и същи кмет
Автор: ИА Фокус 20:57 / 27.07.2023Коментари (0)452
©
Кметовете се избират мажоритарно от хората в конкретното населено място. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политическият анализатор Георги Харизанов. "И когато кметът от БСП на Гоце Делчев е там осми мандат, това, което трябва да отговорят другите политически сили, въпреки моите  политически възгледи за БСП, е да се погледнат в огледалото и да си отговорят защо не могат да излъчат по-добър кандидат. И искат ли, всъщност хората друг кмет? И когато хората не искат друг кмет, а продължават да си избират този кмет, защото считат, че той е по-добър, най-добър за населеното им място, това как може да е проблем за хората в Добрич, или в Силистра? И как може да се превърне в национален проблем това, и как можем да искаме промяна в Конституцията, когато се забранява на кметове да се кандидатират повече от два мандата. От къде накъде, кои сме ние, тук в София, за да кажем дали г-н Хасан Азис, трябва да е още един мандат кмет на Кърджали", каза Харизанов.

Той обясни, че нарочно споменава кметове от други политически сили. Но отново пита, кои тези, които от София могат да кажат на хората в Кричим, дали кмета им трябва да е още един мандат, или не, или да им забранят да го изберат за следващ мандат. Откъде накъде може да се каже на хората от Кричим да не изберат например Атанас Калчев за кмет. "Какво общо има това с демокрацията? И когато говорим за ограничена мандатност, там където има концентрирана, централизирана огромна власт на национално ниво, като административните ръководители на двете големи съдилища, конституционни съдии или друго, добре е да влезе такова правило, въпреки че в демокрациите с традиции хора прекарват страшно много години на тези длъжности. И така се създават безспорните хора, и така се създават обществените авторитети. Там, където има пряк мажоритарен избор от хората, всяко поставено изкуствено ограничение е антидемократично и подобно предложение трябва единствено да бъде усмивано, и възможно най-бързо забравено в интерес на предложилите го", добави Харизанов.

Колкото до смяната на националните празници, анализаторът няма мнение по този въпрос към момента.

"Мисля, че се хлъзгаме по евтина плоскост на русофили и русофоби и на това Руско-турската освободителна война да я избутаме по-встрани, защото е била руско-турска, пък ние сме се възползвали и сме се освободили. Много евтина и кратка игра на русофили и русофоби е това. Също както и с институцията на служебното правителство, което сега, в момента, заради Румен Радев искат да премахнат. Мисля си, че това са неща на къс пас, които не трябва да са част от разговорите. Конституцията е основният закон, тя 30 и кусур години вече си изпълнява чудесно функциите в България, и много трябва да се внимава, когато се правят конюнктурни промени от днес за утре. Аз съм твърдо техен противник, аз съм консервативен човек и обичам бавната еволюция, а не революционните напъни. Никога не са довели до нищо добро в човешката история", каза още Георги Харизанов.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: