Политици и общественици се разделиха на "за" и "против" исканата оставка на Стефан Янев

Автор: Десислава Томева
Коментари (8)
12:56 / 28.02.2022
844
Сериозна полемика тече по темата за оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Политици и общественици се разделиха в мненията си за бъдещето на бившия министър-председател.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков е на мнение, че гафът на Янев трябва да му коства поста:

"За първи път ще изразя подкрепа за действията на премиера Кирил Петков, но въпросът е принципен и от най-висше държавническо естество, т.е. е отвъд политическите различия. Днес премиерът официално поиска отстраняването на военния министър Стефан Янев от правителството. Още преди няколко дни призовах за това. Създава впечатление, че обслужва руски интереси. Достатъчно е, че се опита да води някаква своя външна политика, която е в показно съзвучие с пропагандните и политически тези на руската агресия и в пълен дисонанс с позицията на съюзите, в които България участва - ЕС и НАТО. Не било "война", а "военна операция" (опорката на Кремъл) , а преди това показно се солидаризира с анти-НАТО протест.

В условия на война, подета от държава, която не е наш, респ. на ЕС и НАТО съюзник - Русия, срещу държава, която е наш партньор - Украйна, и при политическо решение да окажем помощ на тази нападната държава, няма място за лични мнения и самодейност. Щом Янев не споделя тази политика - единственият достоен ход беше сам да си подаде оставката. Не го направи. Аргументът да не подаде сам оставка - не се правело в такава ситуация - е несъстоятелен. Точно в такава ситуация беше длъжен да подаде оставка, ако не иска да уврежда националната политика и авторитета на България пред нашите съюзници. Щом има различни виждания от тези, с които е избрано и сформирано това правителство - излиза от него и отива на улицата да си отстоява вижданията и да търси обществена подкрепа за тях. Нищо повече и нищо по-малко"!

Финансистът и бивш депутат Георги Кадиев, застана на страната на Стефан Янев и написа:

"Стефан Янев е военен и знае какво е война, за разлика от хартиените ястреби в правителството, дето и войници не са ходили. Поисканата оставка е грешка", обяви Кадиев.

На извънредно заседание на Министерския съвет ще бъде обсъдена оставката на министъра на отбраната. Това по-рано лично съобщи премиерът Кирил Петков.

В социалната мрежа пък се организира протест от 18.00 пред Министерския съвет, който ще бъде в подкрепа на Стефан Янев.

Виж коментарите (8)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).