Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Полковник: Голям срам е, че друг ни пази небетo
Автор: Екип Burgas24.bg 09:45 / 17.03.2022Коментари (3)572
©
Нямаме достатъчно авиация, това е факт. Хората, които преди са били министри, зам.-министри и президенти трябва много да се срамуват, че в продължение на десетилетия изключително безхаберно е унищожавана българската авиация и до голяма степен - българската войска. Това е голям срам! От 1916 г. никой друг не ни е пазил въздушното пространство. 

Това заяви в студиото на "България сутрин" полк. проф. Димитър Недялков - преподавател във Военна академия "Георги С. Раковски" и летец-пилот I клас.

Той е категоричен, че в бъдеще трябва да се укрепи способността на армията ни, но и да се потърси отговорност на институциите, които в миналото са я докарали до това състояние. 

"В "Граф Игнатиево" трябва да има не по-малко от 24 самолета, от които 16 да бъдат поддържани в бойна готовност. Можем да си купим каквото и да било като военна техника, но в системата на военната авиация най-важното са хората. Ние излизахме от Военно-въздушното училище с трети клас на квалификация и над 300 летателни часа. Можехме веднага да изпълняваме бойни задачи, сега не е така. Новата авиационна техника изисква по-висока подготовка и практика на хората", обясни полк. Недялков пред Bulgaria ON AIR

Той изтъкна, че изтребителите F-16 са с много големи способности и заедно с тях трябва да имаме не по-малко от 30 подготвени пилоти. Иначе просто сме си купили експонат, а не бойно средство, отбеляза професорът. 

"Имам усещането, че все още в България не е ясно какво трябва да представлява българската войска като нива на способности. През 2004 г., когато сме се присъединявали към НАТО, незнайно защо хиляди единици бронирана техника са били унищожени или разпродадени на безценица. Безхаберието трябва да приключи и да поставим въпроса каква войска трябва да брани териториалната цялост на страната. Тези 3000 или 6000 натовски военни могат да представляват символична част от защитата на българската територия", каза още полк. Недялков.

Той очаква при посещението на военния министър на САЩ Лойд Остин у нас да стане дума за изтребителите и за зенитно-ракетни системи. По думите му трябва да залагаме на мирните преговори, а в момента има шанс за дипломация. 

"Няма по-добро място от България за мирни преговори, това е шанс и престиж за държавата. Трябва да вземем инициативата и да предложим подобна възможност. Това изисква голяма подготовка", подчерта полк. проф. Димитър Недялков.

Той добави, че има елемент на задържане на военната авиация на Русия над Украйна. Контрола на въздушното пространство са го установили, имат превъзходство във въздуха, загубите на руската авиация са от преносими зенитно-ракетни комплекси, поясни експертът. 

"Много трябва да ни тревожи ядрената обстановка в Украйна. Имаше "позиви" Украйна да върне ядрения си статут, явно са правени усилия на терен. А ние сме много близо и сме една от дестинациите, където основно идват хора. Биологичните оръжия се разнасят и от хора. Ако са разработвани такива патогени, това може да се окаже по-голям казус за човечеството. Светът ще бъде много различен от това в момента", алармира проф. Недялков.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да му припомня ли кои бяха политиците,пилотите ,шефовете на ВВС и преподавателите във ГЩА ? Ами вие. Вие имахте мамата на бг армия и вие я разпродадохте. Да не е филанкишията. В Украйна онези с въздушното превъзходство ги е шубе да летят през деня. Затова бомбят през ноща и тогава летят. Не е само заради ПВОто. Заради ръчните системи земя-въздух ,като Сингер. Украинците имат такива и им е*ават майката видят ли ги. А през деня се виждат по далече и по ясно и видимо ли е с очите....свален е.
0
 
 
Не стана ясно това български или руски полковник е. Името звучи като българско.
0
 
 
Другарят петоколонник, рупор на "гАварит мАсква" да каже първо от къде да дойдат всички тези средства за собствено въоръжение и обучена армия! Трябва или силна икономика (каквато очевидно нямаме) или да станем като Северна Корея- народа гладува, другарят Ким гърми бомбички.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: