Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Половин милион българи с редки заболявания
Автор: Екип Burgas24.bg 10:15 / 11.02.2013Коментари (2)1012
© Burgas24.bg
Половин милион българи страдат от редки заболявания, а лечението им е твърде скъпо за държавата, съобщиха от здравното министерство.

Списъкът към наредбата на здравното министерство, в която са описани всички диагнози, чието лечение ще се заплаща от НЗОК през 2013 г., ще е готов в края на тази седмица. В началото на всяка календарна година се приемат и разглеждат предложенията за включване на нови заболявания в наредбата. Конкретно решение се взима едва след съгласуване на предложенията с НЗОК, тъй като тя плаща за лечението на тези пациенти. В новия списък били включени повече диагнози от миналогодишните 20, уточниха от министерството на Десислава Атанасова.

Редките заболявания в световен мащаб са общо около 7000. Колко от тях са повалили българи през последната година обаче, не е ясно, тъй като у нас няма електронен регистър на пациентите с редки заболявания. Сред диагнозите, за които се знае, че засягат малки групи от хора, са болест на Помпе, синдром на Кушинг, муковисцидоза, миастения гравис, фенилкетонурея, наследствен ангиоедем, първичен имунодефицит и т.н.

"За да попадне в групата на редките заболявания, диагнозата не трябва да бъде открита при повече от 5 на 10 000 души", обясниха още от здравното министерство. Синдромът на Кушинг например е рядко срещано смущение в обмяната на веществата, муковисцидозата засяга белите дробове, а мултиплената склероза е специфично неврологично заболяване. Около 80% от тези заболявания се предават генетично. Други са комбинация от мутирали гени и рискови фактори на околната среда. Може да се развият като следствие от инфекции или алергии, от химически или радиационни причинители.

"От няколко години насам се опитвам да направя някакъв регистър на болните с фенилкетонурия. Повечето клиники обаче не ми дават данни за такива пациенти, защото това у нас е незаконно. В същото време и в здравното министерство не събират такава информация", обяснява Томислав Дуцов, който от 10 години се бори болестта на внучката му да се финансира от държавата. Той дори е публикувал телефона си в медиите, за да брои случаите на пациентите с редки диагнози. Вече е успял да събере данни за около 100 души, пръснати из цялата страна. По думите му хората с ензимен дефект в обмяната на веществата трябва да се бъркат за 30 000 лв. годишно, но не всички могат да си позволят сумата.

"Не може да се каже колко би струвало на здравната ни система да поеме напълно лечението на всички български граждани с редки болести", категорични са от ведомството на Десислава Атанасова. Причината е, че постоянно се откриват нови диагнози, а и медикаментите за тези заболявания са скъпи, защото се произвеждат за много малък брой хора. "Цените на тези лекарства са изключително високи. При някои диагнози пациентите трябва да се бъркат за 20 000 лв. на година, а други трябва да осигурят тази сума за едномесечното си лечение", обясняват и експертите от здравната каса. Оказва се, че през 2011 г. НЗОК е дала 30,6 млн. лв. за покриване на терапията при редки заболявания, а през 2012 г. - близо 40 млн лв.

"Държавата заплаща терапията на не повече от 10% от хората с редки болести", категоричен е шефът на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов, който също настоява за национален регистър. От касата го контрират, че непрекъснато увеличават разходите си по това перо. И обещават, че ще направят такъв регистър, за да могат да си планират бюджета по-добре.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.02.2013 г.
0
 
 
И аз дори страдам от някакво рядко заболяване !
0
 
 
България старната на парадоксите ,здравно осигурен 2,90 потребителска ,направление в съответния кабинет пак 2,90 потребителска ,рецепта плащаш като арабин , лекарствата безбожно скъпи и некачествени какво му е на здравното осигуряване , а вноските ти ги взимат всеки месец , като кръвен данък които не са малко , защо е необходимо да се плащат здравни няма ли начин и как човек може да се откаже (откачи )от тях .
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: