Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Половината българи смятат, че държавата е виновна за всичко
Автор: Екип Burgas24.bg 12:58 / 21.08.2019Коментари (11)767
©
Оказва се, че три десетилетия след началото на демократичните промени в България близо половината (46%) от обществеността у нас е склонна да се съгласи, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота ни. До този извод стигат изследователи от "Галъп Интернешънъл" в ново проучване, поръчано от БНТ, посветено на отношението към някои обществени авторитети, държавата, религията и общественото мнение.

Нараства броят обаче на хората, които не отдават неуспехите си на държавата - до 42%. Изследователите коментират, че по-голямата част от тези хора са сред младото население - на възраст между 18 и 25 години или иначе казано - тези, родени след преломната 1989 година.

"Така обществото ни е на практика разделено на две половини по въпроса виновна ли е държавата за повечето проблеми в живота ни. Вероятно, с възрастта нарастват и поводите да виним държавата, а и обективната вярност на това обвинение", констатират експертите от "Галъп".

Оказва се, че българите в мнозинството си смятат, че най-важно е нещата в живота да са справедливи, а не винаги точно по закон. На това мнение са цели 68% от респондентите в проучването.

19% пък казват, че това твърдение не се отнася за тях, а останалите 13% не могат да преценят.

Интересни са резултатите на въпроса дали обществено мнение има значение за нас. Данните показват, че за над половината от българите то е важно - 57% 57% от запитаните пълнолетни българи споделят, че обръщат внимание на мнението на околните за тях, срещу само 38% твърдят, че то не е от значение.

"Оказва се, че мнението на околните е важен обществен регулатор за всички възрасти – дялове от над 50% определят общественото мнение като важно и сред най-младите и сред най-възрастните. Все пак, до голяма степен очаквано, по-възрастните респонденти изразяват в по-голяма степен съгласие с твърдението, че мнението на другите е важно за тях. По-младите изглежда (още) не мислят така", обобщават данните експертите.

Другият фактор в изследването - отношението ни към Църквата, показва, че на  фона на останалите институции у нас, Църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие.

"След кратки колебания и кризисни моменти, породени от различни скандали, свързани с някои духовници у нас, след избора на патриарх Неофит през 2013 г. доверието в църквата се запазва на нива между 40 и 50% и като цяло е трайно по-високо от недоверието", коментират от "Галъп".

Предишни изследвания на "Галъп интернешънъл“ показват, че хората свързват Църквата и с редица хронични проблеми, като връзки с бизнеса и луксозен живот на духовници, липса на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност, намаляване на ролята на религията в съвременното общество, принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност и др.

Вероятно, негативно влияние върху образа на Църквата оказва и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на активни части на обществото и др. 

Естествено, предупреждават експертите, винаги когато става дума за доверието в Църквата, трябва да се има предвид и фактът, че в страната ни живеят представители на различни вероизповедания, както и че определящата роля на религията в редица европейски общества постепенно намалява – включително и в нашата страна.

"Все пак, към този момент Църквата се оказва, сред обществените регулатори, в които (макар и с колебания) българите имат най-голямо доверие, поне в сравнение с държавните институции", категорични са изследователите от "Галъп Интернешънъл".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прави са! Няма такава държава... прогони 3 милиона в чужбина... Цените ни са европейски, а заплатите и пенсиите са жалка пародия!!! Дори личните данни на хората не могат да опазят тези идиоти!!! :(
на 21.08.2019 г.
+1
 
 
"В анкетата са участвали над 800 души, представителна е.Учуден съм,че според разните Уики няма единна дефиниция, що е държава. Все пак юридически държавата е съвкупност от институции, с основна задача - охрана на обществения ред. Значи не можем да очакваме от нея да ни храни, облича, да ни осигурява готини мадами за нуждите ни, демек - да ни дундурка. Това беше илюзията на социализма, както знаем, провалил се. Защо на българина му е все му е виновна държавата( той самият винаги е прав). Вероятно идва още от турско, защото тогава българското население не е приемало редът в чуждата ни държава. После, при социализма, болшевишката идеология, макар че осигуряваше основните материални потребности, с тоталното подтискане и на най-разумната критика, по съветски образец, с фалшивите "избори", не ни даваше шанс да се идентифицираме с държавата. И, както видяхме, ДС и армията промениха радикално обществения ред, пак без наше участие. Как тогава да приемеш, че това е твоята държава, като не си изстрадал за нея. Много се страхувам, че ако някога се наложи да защитаваме с военна сила нашата държава, няма да се намерят мераклии за това. Дано не съм прав."
-1
 
 
Вярваме на КАЛЪП :) Значи не 80% както казва проф,Дебил Христов ,а само 46 % са дебилите в България,дето си мислят,че държавата им дължи нещо и им е виновна за съществуването :)
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: