Половината плажове по морето остават безплатни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:56 / 30.04.2014
508
Половината от площта на плажовете по морето остават безплатни. Това решиха вчера депутатите, които приеха окончателно на второ четене промените в Закона за управление на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).

Според червения депутат Борислав Гуцанов, който е вносител на промените, не само не се намалява площта на свободно ползване, но и се задължават концесионерите да осигурят еднакъв достъп до водата и до всичко на всички посетители на плажа - тези под платените чадъри и останалите.

"Остава забраната на строежите през лятото в големите курорти", поясни той. "За малките селища край морето се решава дали това да става по предложение на кмета и ОбС. Ако то обаче не се вземе до 1 март, остава в сила централната забрана между 15 май и 1 октомври", уточни депутатът.

Той опроверга и твърденията, че е увеличена площта на преместваемите обекти върху пясъка. По думите му на повечето места тя се намалява, защото са изключени дюните от територията, от която ще се изчислява квадратурата за разполагането на въпросните обекти.

"Предложенията на еколозите бяха отхвърлени от комисията и от НС", поясни Гуцанов. Според него те са предвиждали върху плажовете да няма нищо.

Не може да има крайности в който и да е закон, защото говорим за развитие на туризма, категоричен бе той.

Морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория могат да се поддържат и управляват чрез предоставяне на концесия за услуга при условията и по реда на този закон за срок до 20 години, решиха още депутатите. Народните представители приеха предложение на заместник-председателя на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов да отпадне текст, според който срокът, определен с концесионния договор, може да се удължава в рамките на срока - до 20 години, по съгласие на страните въз основа на решение на органа, предоставил концесията.

Концесионерът може да подаде заявление до органа, подписал концесионния договор, в тримесечен срок от влизането в сила на този закон.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Бричката: Кола, произведена през 2015 г., е възможно да замърсява...
Азерите могат да ни доставят допълнително природен газ, имат инте...
Балабанов: За нас винаги номер 1 са били българските граждани. Мн...
Тома Биков: Готови сме да спечелим изборите категорично
Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).