Последните думи на починалия медик към свой приятел: Колегите ми отказаха линейка

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:16 / 06.07.2020
1513
Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус, повдига много въпроси. Негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, разказа в телевизионното предаване "120 минути" по bTV, че д-р Стамов е откликнал на случая без информация, че отива при инфектиран и без нужната защитна екипировка.

Според д-р Михов неговият приятел и колега му се обадил на 21 юни и му споделил за тревожни симптоми. "Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, който работи в Лийдс. Михов казва, че приятелят му не е знаел, че пациентът, при който отива е имал коронавирус, едва когато го чува да кашля, му "светва червена лампичка".

"Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден. Той е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, разказа Михов.

По неговите думи 55-годишният пациент е бил преглеждан в "Пирогов" предишния ден и е бил изписан за домашно лечение. Д-р Стамов го е прегледал в среда с висока концентрация на вируса.

"Той е дишал, кашлял е в това пространство, ние знаем, че коронавирусът остава във въздуха до 3 часа", каза Михов. След като го преглежда пациента без защитно облекло, първо го откарват в "Пирогов", там им отказват прием, след като го откарват във Военна болница. Там пациентът се влошава, те го закарват в "Пирогов", където е умрял с противошкова зала в "Пирогов". Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи", казва д-р Михов. В първото видео се чува как д-р Стамов казва:

"Пускам и до тримата оплакване и им ...! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите. Първо - какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение."  Д-р Михов е категоричен, че в Лийдс, където работи, няма случай лекар да посети пациент без протективно облекло, а ги пращат в специални скафандри. Самите пациенти пък са разделени на "гореща" и "студена" зона в зависимост от симптомите си.

В един от записите на техните разговори се чува как д-р Стамов казва:

"Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика“. "Обидно е, защото 20 години отнема да се създаде такъв лекар", заяви българския медик в Лийдс. "Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели, майтапчия с широка душа", разказва д-р Михов.  

Говорителката на Бърза помощ Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега. "Този пациент е подал сигнал за сърдечна симптоматика с 5 байпаса, сърцебиене и високо кръвно. Той е имал 37 градуса температура, което е твърде гранично, тоест не може да се предполага коронавирус", заяви Сунгарска, която е категорична, че екипът е бил с частично протективно облекло - имали са ръкавици и маски.

Що се отнася до отказа линейка да откара д-р Стамов до болницата, Сунгарска заяви, че на същия ден е трябвало на екипа да бъде направен ПСР в СРЗИ в 8:00 ч., след като вече е било известно, че пациентът е починал от коронавирус. Колегите са му казали, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направен теста за COVID-19.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).