Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потомка на Левски: За Апостола е било важно да живеем достоен живот, на това уча и децата си
Автор: Ваня Кузманова 09:14 / 20.02.2023Коментари (0)509
©
Това, на което уча децата си, е да се опитват да живеят смислен и достоен живот. Важно е да съхраняваме и любознателността, стремежът да се развиваме и да помагаме. Изобщо тези неща, които Левски е изповядвал и са били важни в неговото семейство. Опитваме се да ги съхраним и предаваме напред. Това каза за "Фокус" потомката на Васил Левски - Христина Богданова по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола. 

По думите ѝ, датата, около която отбелязваме гибелта на Апостола, събужда много разнородни емоции.

"Има една нотка тъга, но има и много гордост, благодарност и почит. Много е вълнуващо отбелязването на тези дати и около рождението му, и около гибелта му. Всеки път ме впечатлява и вдъхновява обстоятелството как този човек съумява, както приживе, така и до ден днешен, да ни обединява като народ по такъв категоричен начин. Дава ни дава надежда, че има светлина и нещо, към което да се стремим", допълни  Богданова. 

Тя разказа, че първата история, която е чула от нейния дядо Андрей за Апостола, той я знаел от баба му Яна. "Той е бил още малко дете, а тя е обичала да го слага на скута си и да му разказва тази история", каза родственичката на Апостола:

"Историята е как, когато Левски е бил на 4-5 години. Един ден, докато тя метяла двора на бащината си къща. Той тичал около нея, но се спрял и я попитал: "Како, знаеш ли какъв ще стана като порасна". Тя не му обърнала внимание и продължила да си върши домакинската работа, а той продължил да си играе. Но като минало малко време, той пак се спрял при нея и ѝ задал същия въпрос. И така няколко пъти, докато тя го попитала: "Какъв ще станеш, Василе, даскал ли, занаятчия ли, поп ли, а той отговарял все с не. Той накрая я поглежда победоносно с големите си сини очи и казва: "Един Бог знае и аз".

"Баба Яна е вярвала, че Васил още от малък е носил предопределеност и е предусещал пътя, който го очаква. Той е възпитаван на смелост, на достойнство и уважителност. Той от малък се е научил не само да слуша, но и да чува, това, което се говори. Да има куража и увереността да изрази мнението си и то винаги по положителния начин въпреки да е влизал в противоречия", допълни Богданова. 

И заяви, че продължава да вярва, че е много важно да бъдем просветени, да бъдем знаещи и мислещи.

"Просвещението ни дава възможността да бъдем свободни, да имаме стремежи и цели. Трябва повече хора да се стремим към това да бъдем осъзнати", каза още Христина Богданова.



Още по темата: общо новини по темата: 1
21.02.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: