Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Потомствен кукер: Костюми с тегло 50 кг и 5-метрови маски ще видят посетителите на "Сурва"
Автор: Харитина Агопян 11:39 / 26.01.2024Коментари (0)1979
©
Костюми с тегло 50 кг, 5-метрови маски и много добро настроение очакват посетителите на "Сурва“ тази година. За празникът от първо лице разказа Тодор Тодоров, потомствен кукер и участник във фестивала на маскарадните игри, който се провежда в Пернишка област между 26 и 28 януари. "Аз съм четвърто поколение кукер, наричаме се "сирувашкаре“ в моето село – Кошарево, Брезнишко. Това е граовският диалект. Традицията в село Кошарево датира от незапомнени времена. "Сурва“ е най-чаканият празник в селото от малко и голямо“, каза още Тодоров.

Във всяко село маските и костюмите са различни – идеята е да се отличават едни от други, което ни прави интересни, добави Тодоров. "Нашите маски са от дървена конструкция, наречена "копанка“. Маските достигат до 5 метра, според желанието на сирувашкара. Украсяваме ги с пера от домашни птици“, разказа участникът в "Сурва“.

"Моите чанове са с обща тежест 50 кг. Маската ми е по-малка, тежи около 6 кг, при условие, че има маски, които тежат до 20 кг. Истината е, че на самия празник еуфорията те държи през целия ден – не усещаш тежестта на костюма, нито умора, нито студ“, свидетелства Тодор Тодоров.

Едно време не е било прието жени да участват в тържествата, но в последните години наблюдаваме, че се включват доста жени и дечица – празникът е за всеки и в това няма нищо лошо, поясни той.

"Всяка година на 13 януари вечерта в Кошарево селото се изпълва с магия, която човек трябва да види с очите си, за да усети силата й. Доста колоритна и многобройна група сме – над 200 човека. През 1975 г тази група е поканена в Нанси, Франция, на международен фестивал.Това е първата българска група, която е поканена в Западна Европа на такъв празник“, подчертя Тодоров.

"Пали се голям огън на площада и дефилираме до късно с костюмите, маските и чановете около него. Организираме факлено шествие. На 14 януари сутрин от площада започваме да обикаляме по домовете, посещаваме ги за здраве, берекет, за да изгоним злото от къщата“, даде подробности Тодоров. "Това продължава до късни доби, докато не минем през всяка къща“, каза още той.

"Групата има сватба, поп, байрактар, мечка, мечкар – много колоритна програма подготвяме ежегодно. Пожелаваме плодородна година, здраве на стопаните, да има повече добро в живота им. В конкурсната програма на "Сурва“ се оценяват костюмите и маските на групите, броят на участниците в групата, спазен ли е ритуалът правилно. Кошаревската група сме печелили първо място 6 пъти“, разказа историята на фестивала в село Кошарево Тодоров.

"Желаем на слушателите да бъдат здрави и да посетят "Сурва“ – заповядайте! Най-добре се усеща магията на празника, когато се присъства на нея. Когато традицията се предава от поколение на поколение, тя остава жива и трайна – уикално за "Сурва“ е, че виждаме дечица от 3-годишна възраст до 80-годишни участници“, завърши разказа си Тодор Тодоров.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: