Повече от 70% от българите не биха искали да има приятел ХИВ позитивен

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:33 / 01.12.2021
533
Повече от 70% от българите не биха искали да има приятел ХИВ позитивен, а нагласите за партньор, носител на вируса са още по-страшни. Това каза в ефира на "Твоят ден" Елена Биринджиева, директор на център за сексуално здраве CheckPoint в София.

"Проучаването, което направихме заедно с агенция "Тренд" показва, че 26% от българите не биха имали колега ХИВ позитивен на работното място. Над 30% от хората не биха използвали общи прибори със заразени. Такава е народопсихологията ни, страхуваме се постоянно", обясни тя. 

Според нея нагласите на обществото спрямо вируса на СПИН са силно преувеличени.

"Познавам много двойки, в които един от партньорите носи вируса. Те остават заедно и се борят, но не могат да споделят на никого, заради обществените мнения. Това е особено видимо в малките градове", допълни Биринджиева. 

Подобно мнение споделя и изпълнителят Иво Димчев, който преди 14 години случайно се зарзява. 

"През 2007 година си направих регулярно изследване и така научих, че съм положителен за ХИВ. Подозирах, че може и да съм носител на вируса, но никога не съм го приемал толкова фатално. Имайки предвид начина на живот, който водех, знаех, че в един момент в възможно да се сблъскам с такова заболяване. Научавайки диагнозата го приех спокойно, знаех колко е напреднала медицината", разказва той. Димчев се заразява по най-често разпространения начин- сексуален контакт без предпазни средства. "90% от моите познати се заразяват по този начин. Знам и човекът, който ме е заразил", допълва той. 

Година след поставяне на диагнозата, изпълнителят започва терапия, която в началото в съпътствана с множество странични ефекти. "В началото имаше негативно действие и върху други органи в тялото. За щастие сега това не се случва, терапиите са много променени", казва още Димчев и допълва, че все още обаче се усеща стигмата на обществото върху ХИВ позитивните.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).