Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правилата за въвеждане на системата "Бонус- малус" вече са готови! Как ще се определя цената на "Гражданската отговорност"?
Автор: Екип Burgas24.bg 20:01 / 19.11.2019Коментари (3)2626
©
При определяне на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите ще се взима предвид дали за дадения автомобил има влезли в сила наказателни постановления или фишове. Вторият фактор е дали водачът има влезли в сила присъди за извършени престъпления, опасни за обществото и обществения ред.

Това става ясно от публикувания за обсъждане от Комисията за финансов надзор законопроект за въвеждането на системата "Бонус-малус“.

Всяка застрахователна компания ще може да понижава и увеличава тарифата в зависимост от двата фактора.

Предлагат се 15 или 20 класа в системата "Бонус-малус“ като в съответствие с броя извършени нарушения или пък липсата им, водачът ще бъде позициониран в определен диапазон – "неутрален“, "бонус“ или "малус“, става ясно от проекта, информира Монитор.

"Бонус-малус“ класът на водач и собственик на моторно превозно средство (МПС) ще се определя автоматизирано от информационната система на Гаранционния фонд. Клас ще се определя за всеки водач при вписването му в полица за задължителна застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите въз основа на информацията с броя извършени нарушения, присъди или пък липсата им.

Първоначален, "неутрален“ клас ще се дава при вписване на водач на МПС

който не е бил вписван като такъв в полица за задължителна застраховка и за когото няма информация относно фишове и присъди за извършени от него след 1 януари 2020 г. административни нарушения и престъпления.

В случай, че дадено физическо или юридическо лице е собственик на повече от едно превозно средство, то "Бонус-малус“ клас ще се определя за всяко едно от превозните средства поотделно. При първо сключване на застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите по отношение МПС, придобито за първи път след 1.1.2020 г., на собственика по отношение на МПС ще се определя базов, "неутрален“ клас.

"Бонус-малус“ клас на собственик на МПС ще се определя и на всеки лизингополучател, който е страна по договор за финансов лизинг.

Лизингополучателят, който е страна по договор за финансов лизинг, ще има правата и задълженията на собственик на МПС, за да се прилага ефективно системата "Бонус-малус“. "Бонус-малус“ клас на собственика-лизингодател на МПС, страна по договора за финансов лизинг няма да се определя за периода на ползване на МПС от лизингополучателя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази система я въвеждат от 5-6 години и още не е въведена... :(
на 19.11.2019 г.
0
 
 
Абе то е ясно,който няма нарушения и провинения ще плаща колкото до сега по 250 лева а който има такива ще му лепнат още стотак отгоре. Бонус-малус няма милост!
0
 
 
А за златен талон,пише,ли нещо,че не го прочетох до края,или само МПС-то е важно...,ама то не кара...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: