Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правителството прие национална програма за развитие на доброволните формирования за овладяване на бедствия
Автор: Екип Burgas24.bg 15:48 / 12.10.2022Коментари (0)422
©
Правителството прие Национална програма за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2022-2026 година, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Одобрен е и План за 2022 година за изпълнение на програмата.

Проектът на Национална програма е изготвен в изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 г. (Стратегия). Времевият обхват на проекта на Националната програма е петгодишен - от 2022 до 2026 г. и е съобразен с Методологията за стратегическо планиране в Република България, като съдържа: въведение, стратегически и оперативни цели, финансово осигуряване, дейности за постигане на оперативните цели и отчитане на напредъка по изпълнение на Националната програма. Дейностите, заложени за постигане на оперативните цели, следва да имат принос за постигане на стратегическите цели на Стратегията.

През следващия петгодишен период на изпълнение на Националната програма 2022-2026 г. се акцентира основно върху повишаване капацитета на доброволните формирования за извършване на дейности при пожари, бедствия и извънредни ситуации, обучението и подготовката на доброволците, повишаване обществения престиж на доброволните формирования, насърчаване на работодателите за участие на техни служители в доброволни формирования и не на последно място активизиране и насърчаване работата с младежи до 18-годишна възраст за осигуряване на ресурс от бъдещи доброволци. За постигане на възможно най-добри резултати е планирано иницииране на процес за развитие и усъвършенстване на законовата и подзаконова нормативна уредба и адаптирането й към заложените промени.

За изпълнение на Стратегическа цел 1: "Утвърждаване, насърчаване и развитие на доброволните формирования като устойчива и надеждна съставна част на Единната спасителна система“ са предвидени 3 оперативни цели: "Повишаване капацитета на доброволните формирования за извършване на дейности при пожари, бедствия и извънредни ситуации“; "Иницииране на процес за развитие и усъвършенстване на законовата и подзаконова нормативна уредба и адаптирането й към заложените промени“ и "Разширяване на възможностите за финансово обезпечаване дейностите на доброволните формирования“.

Втората стратегическа цел е: "Сътрудничество между местната власт, работодателите и Националното сдружение на доброволците за развитие на дейността на доброволните формирования“. За нейното реализиране са предвидени следните три оперативни цели: "Насърчаване на работодателите за участие на техни служители в доброволни формирования“; "Утвърждаване на национално сдружение, което да обединява, представлява и защитава интересите на доброволните формирования“ и "Подпомагане органите на местната власт при организиране на дейността на доброволните формирования“.

Третата стратегическа цел е "Повишаване обществената значимост и признание за всеотдайността на доброволните формирования в Република България“. В нея са включени две оперативни цели: "Използване на съвременните средства и възможности за повишаване на информираността за дейността на доброволните формирования“ и "Повишаване обществения престиж на доброволните формирования“.

Последната, четвърта стратегическа цел е "Формиране на интерес в подрастващите до навършване на 18-годишна възраст, към дейността на доброволните формирования и призванието да се помага при възникване на пожари, бедствия и други извънредни ситуации“. За нейното реализиране също са предвидени две оперативни цели "Активизиране и насърчаване работа с младежи до 18-годишна възраст за осигуряване на ресурс от бъдещи доброволци“ и "Осигуряване на възможност за провеждане на обучение в извънкласна форма на младежи до 18-годишна възраст за приобщаване към дейността на доброволните формирования“.

Пълноценното взаимодействие, съгласуваност и координация на всички институции, имащи компетенции по изпълнение на Националната програма 2022-2026 г. предполага да се постигнат заложените очаквани резултати.

Предвидено е финансиране на дейностите за реализирането на целите, определени в Националната програма 2022-2026 г. със средства от държавния бюджет за делегирани от държавата дейности, със средства от общинските бюджети и със средства от Европейски проекти и програми.

Резултатите от приемането на проекта на Националната програма 2022-2026 г. са свързани с постигане на набелязаната в Стратегията визия за развитие на доброволните формирования до 2030 година, което ще допринесе за последователност в действията на всички страни, ангажирани в процеса на утвърждаване, развитие и популяризиране на дейността на доброволните формирования и участващите в тях доброволци, както и за повишаване интереса в подрастващите до навършване на 18-годишна възраст, към тази дейност.

Проектът на Решение на Министерския съвет за приемане на План за 2022 година за изпълнение на Националната програма конкретизира изпълнението на програмата за съответната година, като детайлно определя дейностите, които ще се изпълняват за постигане на стратегическите и оперативните цели. Включва бюджета за реализиране на тези дейности, срока, очакваните резултати, текущите и целеви индикатори за изпълнение, основните и партниращи отговорни институции. Изпълнението на Плана за 2022 година ще се отчита в срок до 31.03.2023 г. пред министъра на вътрешните работи.

Приетите документи няма да доведат до въздействие на държавния бюджет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: