Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Православната църква почита Свети Даниил
Автор: ИА Фокус 09:51 / 11.12.2022Коментари (0)404
© Wikipedia
На 11 декември се прекланяме пред паметта на велик светец, който остави ярка следа в история на християнството. Свети Даниил е роден в Месопотамия. Той бил чакан дълги години, защото неговите родители не можели да имат деца. И те като родителите на Пресвета Богородица – Света Анна и Свети Йоаким, непрестанно се молели на Всевишния, докато един ден чудото се случило. Но преди малкият Даниил да се роди, неговите родители дали обет, че ако се случи да станат родители, те ще го посветят на Бога. За да изпълнят дадения обет, когато момчето навършило 5 годинки, родителите му го завели в манастир.

Игуменът преценил, че е още доста малък и отказал да го вземе. Свети Данаил живял още 7 години при своите родители и когато навършил 12 години, сам пожелал да напусне родния дом. Неговите родители били изключително доволни, защото той изпълнил дадената от тях дума. В манастира, в който станал послушник, Свети Данаил показвал изключително усърдие както в молитвата, така и в останалите духовни занимания. В манастира момъкът удивлявал и най-строгите подвижници със своята ревност към молитва и труд. 

След няколко години той пожелал да се поклони на светите места, където Спасителят живял и страдал. Игуменът го задържал. По-късно го изпратил в Антиохия по някаква работа. Даниил се радвал, защото му се представяла възможност да посети преподобни Симеон Стълпник, което отдавна желаел. Преподобният Симеон Стълпник живеел на върха на една кула, която приличала на стълб. Свети Симеон благословил Свети Даниил и му поръчал да отиде във Византион Свети Даниил намерил подходящо място недалеко от град Византион. Там си построил кула по примера на Свети Симеон Стълпник и в продължение на 33 години живял като подвижник. Животът му съвсем не бил лек.

Езичниците го тормозели, властите се опитвали да сломят неговата вяра, но той не се отрекъл от нея. Запомнил думите на Свети Симеон, че Иисус винаги ще бъде до него и тази мисъл усилвала неговата вяра още по-силно. Свети Даниил се прочул със своята мъдрост. Много ученици се заселили около него, а най-висшите владетели и сановници идвали, за да търсят съвети.

Свети Даниил бил чудотворец и помагал на хората в беда с молитвите, които отправял към Бога. На 11 декември имен ден празнуват: Даниил, Данаил, Данила, Данаила, Дани, Даниела, Даниел, Дени, Данелия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: