Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Правосъдие за всеки" скъса споразумението с ПП-ДБ и се разграничи от предложените конституционни промени
Автор: Самуил Иванов 16:51 / 01.08.2023Коментари (0)543
© Facebook
Инициативата "Правосъдие за всеки" се разграничи от проекта на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС за промени в основния закон в частта за съдебната власт. Това стана по време на пресконференция в БТА.

Законопроектът за промени в Конституцията бе внесен в петък. 

От инициативата обявиха, че са представеното е "явно отстъпление" от предварително съгласуваните идеи и се оттеглиха от сключеното споразумение с коалицията преди изборите на 2 април. 

Основният разрив идва по въпроса за статута на главния прокурор. Според Емил Георгиев в началото настроенията са били са премахването на института, но след това политическите сили са стигнали до решение, че за да бъде премахната фигурата на обвинител номер едно, е трябвало да бъде свикано Велико Народно събрание. От "Правосъдие за всеки" не са подкрепили тази позиция, но въпреки това са съгласили поста на главния прокурор да остане, при условие, че бъдат намалени неговите правомощия. 

Следващата спорна точка е въпросът за мандатите на председателите на ВАС и ВКС. В първоначалния вариант е било предложено да се намалят от 7 на 5 години, а след това те да не могат да бъдат преизбирани. В общия законопроект, внесен в Народното събрание, петгодишният мандат се запазва, но може да бъде назначен за втори мандат. Според гражданската организация това създава съдебна номенклатура.

От "Правосъдие за всеки" твърдят, че не са получили обратна връзка от втората политическа сила за това защо е внесен този проект, с тези предложени изменения в основния закон на страната. 

Според Велислав Величков текстове, внесени в Народното събрание, са писани от ГЕРБ-СДС и ДПС, а не от "Продължаваме промяната - Демократична България"

"Някой е минал здраво с червения химикал и е обезсмислил промените за главния прокурор. Разбираме, че трябва да има 160 гласа и няма как да мине без тях, но ако се правят едни недопустимо компромиси, отвъд границата на смисъла и визията за промени, по-добре да не се прави нищо", каза Величков. 

Според него, ако не се направят нужните промени в Конституцията, това ще затвори темата за следващите 10 години. 

Нито едно нещо е изпълнено от това споразумение (бел. от ред. - с ПП-ДБ). Имахме пет идеи за конституционни идеи, четири от тях бяха залегнали в първоначалния проект, в който участвахме. В момента те са нула. Нито една наша идея не се съдържа вътре", каза още Величков. 

От "Правосъдие за всеки" заявиха, че ще излязат на протест, ако предложената от тях промяна в чл. 120 не бъде върната. Тя гласи, че че не подлежи на ограничаване със закон обжалването на административни актове, с които се засягат правата и свободите на гражданите, уредени в Конституцията, в правото на ЕС и в международните договори, по които България е страна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: