Правосъдният министър: Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа

Автор: Алена Соколчева
Коментари (1)
13:42 / 25.07.2023
935
Основното е да се търси широко съгласие, което да отговаря на това в обществото. Постигнато е някакво съгласие в посоката на конституционната реформа. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов по време на Комисията по конституционни въпроси, предаде репортер на "Фокус".

По думите му се забелязва съгласие по основни и големи теми. Първата е идеята за разделянето на ВСС на две със спазването на адекватния баланс с парламентарната и професионална квота.

Втората тема е, че трябва да има реформи на функциите на главния прокурор и посоката и те да бъдат балансирани за взаимен контрол и включване на работа на колективни органи.

Третата тема е достъпът на гражданите до КС, а четвъртата тема е въвеждане на стандарти за работа на служебните правителство. Според правосъдния министър в момента няма такива. “Радвам се, че съществена част от политически сили заявяват готовност да развият това съгласие, а до есента да се конструира широк обществен дебат", очаква той.

Според министър Славов проблемът за нацията и идентичността е изключителен важен. “Ние трябва да знаем къде е България в този процес. Единият репер е православието, другият - българският език. Основатели на българската демократични държава за записали много важно нещо - единството на българската нация. “Конституцията ни е почти стерилна от позоваването на конституционната и историческата традиция", добави той.

Министерство на правосъдието ще подкрепи работата на Комисията по конституционни въпроси в парламента относно конституционните промени.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Битката е кой да е най-кресливата опозиция
Доц. Кунчев: Броят на комарите ще бъде много голям, ако не се обр...
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...
Христо Иванов ще се закълне и ще напусне парламента
Лекар: Всеки, който пуши по една кутия цигари на ден, трябва ведн...
Кирил Петков: Имам една добра новина за избирателите на ППДБ


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).