Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правят сини стаи за разпит на деца свидетели
Автор: Екип Burgas24.bg 14:53 / 12.08.2015Коментари (0)608
© БНР
Промените в Наказателно процесуалния кодекс в частта за непълнолетните правонарушители, които Министерството на правосъдието предстои да внесе в Министерския съвет, предвиждат кратки срокове за разглеждане на делата с участие на деца. Това заяви днес заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева пред БНР.

Тя уточни, че в проекта за промени в НПК е намален максимално допустимият срок на мярка за неотклонение задържане под стража, спрямо непълнолетни, каквито са и международните стандарти.

Регламентирани са и оценки на риска, който да подпомагат съдията при постановяване на конкретната мярката за неотклонение за всеки непълнолетен.

С тези промени се въвежда и институтът на сините стаи. Това са специални помещения, разделени с венецианско стъкло. От едната страна, в подходящо обзаведена среда, ще бъде настанявано детето - свидетел, което трябва да дава показания пред експерт по конкретно дело. Разпитът ще се наблюдава и слуша, чрез специална аудио техника, от съдия прокурор, адвокат, намиращи се от другата страна на стъклото. Те от своя страна, ще могат да задават въпроси към детето, чрез експерта, разясни Мичева.

"Съдът задължително изслушва децата в досег със закона, които са над 10-годишна възраст. Това са не само свидетелите на престъпления, но и деца, обект на осиновяване, на спор за родителски права и т.н. Идеята е да се провеждат възможно най-малък брой разпити на деца в специална среда и пред обучен съдия", каза Мичева.

По думите й сега често се случва непълнолетните да бъдат разпитвани няколко пъти в продължение на години, което според нея безспорно дава негативно отражение върху психиката на детето.

Министерството на правосъдието подготвя и проект на Закон за младежко правосъдие, който ще регламентира процеса, свързан с младежите правонарушители.

"Децата до18-годишна възраст са в трудна възраст, в която често емоциите властват на разума. С тези деца трябва специално да се работи, а не обезателно да бъдат пращани в корекционни центрове и да бъдат наказвани" , подчерта Мичева-Русева. Тя уточни, че при разработване на бъдещите разпоредби се ползва международният опит в тази област.

"България е една от малкото страни в ЕС, която няма специален закон за детското правосъдие. Проблемът с децата не бива да се подценява. Те са нашето бъдеще и ако не обърнем внимание сега, утре ще бъде късно", подчерта Вергиния Мичева.

На въпрос за отпадане на тайната на осиновяването, Мичева-Русева заяви, че трябва да се даде възможност на хората, които търсят своя корен, да го намерят, като едновременно с това се спазват правата на биологичните родители, които желаят да запазят тайната и своята самоличност.

Новосформираната работна група в Министерството на правосъдието, занимаваща се с проекта за промени в Семейният кодекс, проучва международните практики в областта на осиновяването, за да се реши кой модел да бъде приложен у нас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: