Предадоха на съд двама, произвели и продавали хашишово масло на онкоболни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:16 / 25.11.2019
1463
На съд с обвинителен акт Окръжната прокуратура във Варна предаде 51-годишния Росен К. и 54-годишния Кирил Д., държали с цел разпространение сами и в съучастие хашишово масло на стойност над 14 000 лева – престъпление по член 354а, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 2 от НК.

Подсъдимият Росен К. започнал да се интересува от производство на хашишово масло с лечебна цел след получени травми от пътнотранспортно произшествие. Така попаднал на информация в интернет. Набавил суровина – съцветия на индийски коноп, заради високия процент на наркотично активния компонент тетрахидроканабинол. В къща извън Варна започнал да произвежда високорисковото наркотично масло.

Споделил за заниманията си със своя приятел Кирил Д. От него се очаквало да търси клиенти за произведеното хашишово масло с много добро качество. Росен разпределял продукцията си в спринцовки по 10 кубика. Цената на една доза се продавала между 1200 – 1600 лева, като това зависело от нуждите на купувача и количеството на поръчката. Росен успял да произведе и спиртен извлек от индийския коноп, който смесвал с кремове за директно намазване върху кожата.

В периода от 13 до 15 април тази година той произвел 530,55 грама масло и 125 мл извлек. Наркотичното масло било поставено в 53 спринцовки, а извлекът – в стъклено шише. Кирил взел 52 спринцовки за продажба, а Росен оставил една в хладилника си за мостра при заявен интерес. Продукцията била продавана предимно на онкоболни, а от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак.

Престъпната дейност на двамата съучастници станала известна на органите на МВР. В условията на неотложност били претърсени жилища и коли на подсъдимите, от които били иззети високорисковите наркотични вещества.

И двамата подсъдими са осъждани и реабилитирани. В хода на досъдебното производство само Росен К. съдействал на разследващите. Заради здравословното си състояние той е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева. Съучастникът му Кирил е в затвора, където ще дочака началото на наказателния процес, който предстои да бъде насрочен за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).