Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат 50 лева за всеки, който докара студент
Автор: Екип Burgas24.bg 09:20 / 09.08.2016Коментари (14)1772
©
До неотдавна младежи си купуваха следването, а днес университети предлагат пари, за да си осигурят студенти. Мизата е 50 лв. за всеки, успял да убеди някой "в подходяща възраст" да подаде документи за следване, пише Труд.

Заради демографската криза и надпреварата на вузовете да заявяват все по-големи държавни поръчки и тази година остават стотици незаети места. Затова висшите училища са тръгнали на лов за студенти, използвайки различни хватки.

В Аграрния университет в Пловдив гръмна голям скандал, след като деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов обеща по 50 лв. премия на всеки преподавател, служител или настоящ студент, който доведе мераклия да учи редовно обучение и успее да го запише. Деканът пише в свой мейл, че "отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда" и че "ситуацията с кандидатстудентската кампания през тази година е драматична".

Затова приемът на документи щял да продължи без прекъсване чак до края на октомври. От електронното писмо става ясно, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под 1/3. Затова доц. Красимир Михов призовава своите колеги и цялото "аграрно войнство" да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета - лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, и лично да ги придружат до комисията.

След записването "лобистите" трябва да предадат трите имена на новия първокурсник и ЕГН-то му в деканата, защото "това е единственият начин да персонифицираме приноса на всеки и съответно да бъде поощрен за положените усилия".

Преподаватели, запознати със ситуацията във вузовете ни, прогнозират, че догодина мизата може да скочи двойно и дори тройно, тъй като на много от университетите ще се наложи да закриват специалности. Друга масова практика е даването на комисиона на фирми, които набират студенти от чужбина - предимно от Гърция и Турция.

В почти всички университети има свободни места след третото класиране. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" се търсят 66 за редовно обучение в направленията "Филология", "История" и "Религия и теология". В Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" има свободни места в 39 специалности. Затова вузът приема документи на кандидат-студенти до 12 август включително и в същия ден е обявен изпит. В Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов имат вакантни още 562 места. От ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" отчитат 90% заетост на обявения прием, има свободни единични бройки в неатрактивни специалности. От СУ "Св. Климент Охридски" съобщиха, че в началото на септември ще кажат колко са свободните места.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те това изучихме населението и сега вече няма броики да си плащат
0
 
 
какви висшисти ве, за средно са всички заедно с ректорите. Не ми са хвалете, няма смисъл да ма убеждавате. То за това сме на това дереджее.
0
 
 
Всички проблеми идват от главата, а не от малкия пръст на левия крак :)
0
 
 
На толкова прост народ, толкова висши учебни заведения ?! И после-някой друг им е крив ! Като знам какъв инженер съм ме е страх да отида на доктор !
0
 
 
Още ли е валидно 2000 лв диплома в аграрния?
+2
 
 
Това е ясен пример за образованието и културата на една страна..!
+1
 
 
Според мен няма нищо скандално в това да се опитваш да привличаш студенти във ВУЗа си. Завършващите тази година са набор 97 и всички знаем, че това е годината с най-ниска раждаемост. Така че е логично местата в университетите да са много повече от родените. Скандал ще бъде ако се докаже, че студентите си купуват изпити или се "пускат" за да не се губи бройката за финансиране.
+3
 
 
Да, непочтените методи, меко казано, са стандартното средство за оцеляването на некадърното ръководство на учебното заведение. Те вече са толкова университет, колкото и училище с основно образование.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: