Предлагат ДКЕВР да се преименува на КЕВР

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
16:47 / 10.11.2014
928
ДКЕВР да бъде преименувана на Комисия за енергийно и водно регулиране, предвиждат промени в закона за енергетиката, внесени в Народното събрание в петък, съобщава БТА. Вносителят е служебното правителство.

Като се мотивират, че промените се налагат, за да се осигури по-голяма независимост на регулатора. Той трябва да се избира от парламента, а не от Министерски съвет, както е досега. Поради тази причина комисията вече не може да е държавна. С цел гарантиране независимостта на регулатора в закона следва да се посочи изрично, че регулаторът не трябва да търси или приема директни инструкции от правителството или от друго публично или частно лице, се посочва в мотивите. Народните представители ще номинират занапред членовете на комисията.

Изборът ще се провежда след широк дебат и оценка на съответните номинации, предвиждат промените. Предлага се разделянето на комисията на два специализирани състава - единият по въпросите на енергетиката, а другият - по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения в рамките на комисията. С цел максимална прозрачност в работата на комисията законопроектът предвижда ограничаване на закритите заседания на специализираните състави на комисията единствено до случаите, когато се оповестява защитена по закон информация. Във всички останали случаи заседанията ще бъдат открити.

Предвижда се и разширяване на обхвата на публикуваната от комисията информация. Завишават се изискванията за професионален опит от 3 на 5 години за всички членове на комисията и се премахва изричното изискване в състава на комисията да има поне по един икономист и юрист. Според вносителят, предложените промени ще подобрят значително работата и авторитета на комисията като независим регулатор и ще внесат повече прозрачност във вземането на решения.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).