Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат и бащите да имат платен отпуск за гледане на дете до 8 години
Автор: Екип Burgas24.bg 11:33 / 15.06.2022Коментари (0)534
©
И бащите да имат платен отпуск за гледане на дете до 8 години. Такова становище изпрати омбудсманът Диана Ковачева до председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутатите от Комисията по труда и социалната политика във връзка с новия текст от Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда (КТ).

Целите на отпуска са две - родителите да участват равностойно в отглеждането на детето и бащите да бъдат насърчени да полагат грижи за децата, с цел майките да имат възможност да се върнат на работа. Директивата се посочва, че проучванията показват, че в държавите-членки, които предоставят значителна част от родителския отпуск на бащите и по време на този отпуск предоставят на работника заплащане или обезщетение, с относително висок коефициент на заместване на дохода, се наблюдава по-висок дял на ползване на отпуска от бащите и положителна тенденция в дела на заетост на майките. В този смисъл изискванията на Директивата са спазени, като отпускът е регламентиран в законопроекта като самостоятелен, предназначен за ползване само и единствено за бащата и осиновителя, без възможност да се прехвърля на майката или на друг член на семейството, пояснява Ковачева.

Тя обаче посочва, че с така предложения текст в законопроекта е въведено и ограничение за ползването на отпуска т.е. правото на ползване е поставено в зависимост от ползването, от страна на бащата, на други отпуски, прехвърлени му от майката. Ковачева е на мнение, че в Кодекса на труда не бива да се създава пречка пред индивидуалното право на отпуск за отглеждане на дете до 8-години от бащата (осиновителя).

Ковачева обръща внимание на факта, че при така предложените текстове, без преходна разпоредба, която да уреди заварените случаи, бащите ще бъдат лишени от правото на избор по отношение на ползването на отпуск от бащата (осиновителя) предварително, преди нормата да е влязла в сила. Те ще загубят изначално правото си да преценяват дали да се съгласят да им бъде прехвърлен отпуск от страна на майката или не, с оглед на новата възможност да ползват на собствено основание отпускът от КТ. При тази редакция на текста новата разпоредба ще бъде приложима само за родителите, които, преди влизането в сила на Закона, не са се възползвали от възможността за прехвърляне на отпуск от майката на бащата, подчертава общественият защитник.

Тя акцентира също и че ако въпросът за ползване на новия отпуск от заварените случаи не бъде решен по справедлив начин, то Кодексът на труда като постави родителите на деца до 8-годишна възраст в неравностойно положение, ще доведе до нарушение на Закона за защита от дискриминация. На практика някои родители ще могат да ползват отпуск в размер на 2 години от страна на майката и 2 месеца, ползвани от бащата, независимо дали майката е ползвала или прехвърлила индивидуалното си право на отпуск на друг член от семейството, с изключение на бащата. В другия случай, ако цитираното право на майката е прехвърлено на бащата, то общо платения отпуск, който двамата родители ще ползват за отглеждане на детето ще е с два месеца по малко, тъй като бащата (осиновителя) ще изгуби правото да ползва самостоятелно своите два месеца платен отпуск", пише още омбудсманът.

Тя предлага срокът на отпуска да бъде регламентиран в работни дни, който работникът и служителят ще могат да ползват наведнъж или на части, за което ще им се заплаща обезщетение. Така ще има яснота за количеството дни, които работникът ще ползва, независимо дали ги ползва наведнъж или на части.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: