Предлагат по-малко критерии за направление за PCR тест

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:48 / 17.11.2020
1573
Личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове при налични само два симптома на COVID-19. Досега идеята беше това да се случва при 5 симптома. Предложението идва от Здравната каса след искане на общопрактикуващите лекари. Промените ще бъдат приети след подписване на Националния рамков договор.

Предложението на Здравната каса дойде, след като общопрактикуващите лекари се оплакаха, че изискванията за направленията са твърде високи.

"Да има 2 от 11, а не да се чака цялата плеяда от симптоми, за да се назначи тестът. Може да е кашлица и болки в гърлото, може да е температура и загуба на обоняние. Не е необходимо да ги има и четирите,  за да се назначи тестът", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Направленията ще се изпращат онлайн и ще са без лимит. Пациентите  ще получат уникален код от джипито си и с него ще могат да се тестват. Личните лекари обаче смятат, че направлението трябва да е за антигенни тестове. Междувременно възможността за издаване на електронни направления е на финалната права.

"Най-заинтересовани са пациентите, които ще бъдат обслужвани. На второ място ние, лекарите, защото ще можем да кажем на пациентите какво да правят, а не да се чудим как да им обясним кой тест и къде да си го платят", заяви д-р Брънзалов.

"Те са готови като позиция на държавата. Много е важно да бъде сключен рамковият договор, където да се регламентира, за да започне процесът на въвеждането им в системата", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

А до тогава всичко зависи от волята на пациента или финансовите му възможности. Според  Д-р Нигяр Джафер от ДПС дългото чакане за безплатни тестове вече струва твърде много на българина.

"По наше изчисление около 100 млн. лв. са платили българските граждани за тестване. Без пари, които касата е дала. Това трябва да бъде спряно", каза тя.

А цената на самите тестове не може да бъде контролирана от държавата, категоричен е здравният министър, след като стана ясно, че PCR-те се внасят на много по-ниски цени от предлаганите. Според НЗОК – от 17 до 25 лв.

"Намираме се в пазарна среда и държавата няма право да упражнява регулация на пазара. Наясно сме с тази разлика, вие знаете, че НЗОК заплаща 60 лв., когато е по направление, не повече, от тук нататък всичко е въпрос на търсене и предлагане", обясни Ангелов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).