Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предложение: Плащаш 1000 лв. за море, връщат ти 250
Автор: Екип Burgas24.bg 11:01 / 21.05.2021Коментари (0)1892
© Plovdiv24.bg
Георги Щерев е председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От организацията преди дни поискаха от държавата работа по 4 приоритета за спасяване на туристическия сектор. Първият е незабавно информиране на света и на всички потенциални пазари за България, че сме сигурна и безопасна дестинация. Вторият е онлайн издаване на визи и получаването им директно на границата. Третият е стимулиране на записвания на туристи, в това число и предложение всеки ваксиниран да получава ваучери за ваканция, от които ще му бъдат върнати 25% от направените разходи, а за медици, полицаи, учители и други на първа линия сумата да е 50% или повече. Четвъртият е подпомагане на хотелиерите в трудната ситуация. Ето какво каза още той пред "България днес".

- Оптимист ли сте, че предложението ви за връщане обратно на туриста на 25% от изхарчената сума по време на почивка ще види бял свят?

- За да покажем отношение на държавата към вътрешния пазар, трябва да има ваучери. Ние сме предложи да се върне 25% от сумата и смятаме, че това е нормално. В Русия е подобен процентът. Мои приятели ми споделиха даже, че са се записали за почивка и още преди да са отишли, са им върнали парите. И вие много ще се замислите, ако имате подобна програма, дали да икономисате тези 25% или не. Едно семейство, ако изхарчи 1000 лв. и му се върнат 250, малко ли е? Ще си плати бензина и ще останат за детето да изяде пет сладоледа например. Идеята това да се отнася за ваксинирани лица е, за да стимулираме хората, тъй като постоянно се говори, че е необходимо имунизиране, за да достигнем колективен имунитет. Така за ваксинираните ще има стимул. Освен това и за хората на първа линия ще има. А те не са кой знае колко, че да срутят държавата.

- Пари за доведен турист само на туроператори ли трябва да се дават или и на физически лица? Ако някой доведе 10 туристи от Англия няма ли също да получи 50 евро?

- Нашата цел тук е да активираме туроператорите да имат интерес да ни рекламират, както стои въпросът например със сумата от 35 евро на заета седалка на самолет. Тези пари не трябва да се дават само за турист във въздушен транспорт, но и за сухоземен. Румънците, като ги организират туроператори и ги напълнят в автомобили, защо да не им се дадат тези пари? Без значение с какво идват.

- Отговор от държавните институции имате ли?

- До мен не е достигала такава информация. Ние се чуваме и говорим, но няма действия. То това не е диалог. Дори да се чуем с министъра на туризма или неговия заместник, какво зависи от тях? Гледайте действията на управляващите - било то сегашни или предишни. В момента туризмът не е приоритет. Не искам да се прехвърля топката върху служебното правителство, нито към това на Борисов. Още когато кабинетът на НДСВ обложи туризма с ДДС, се видя, че на него гледат само откъде да вземат пари. А не като приоритет, който да развие икономиката. Ти да печелиш от удоволствието на хората и да не се възползваш от това... Странно ми е.

Единствено в България хотелиерът плаща цялата сметка. Като се започне от летището, оправяне на инфраструктурата около хотела, товарен е с една камара такси за чадъри и шезлонги. И после се чудят откъде да намерят пари за работниците. То няма такива, с които да ги стимулираш. Докато в Турция и Гърция хотелиерът само се грижи за себе си и хотела и всичко му е супер. Плажът му е без пари, и то не за една, а за 20 години. Всичките намаления там - ваучери, 35 евро на пътник в самолет ги поема държавата, а у нас ги плаща хотелиерът.

- Какви цени тогава да очаква българинът за чадъри и шезлонги на родното море това лято?

- Никой не може да ви каже. Опитват се изкуствено хотелиери и концесионери да ни изправят един срещу друг. Което не е нормално. Плажът е собственост на държавата, затова тя трябва да реши. За нас това е мярка, която ще допринесе за стимулиране на пазара. Казваме го много ясно и точно - безплатни чадъри и шезлонги за всички, които използват туристически пакети, включващи нощувка, и ниски цени за плажни услуги за всички, които идват само за плажа. Към момента никой не е казал какво ще се прави.

Използва се ситуацията, че имало служебно правителство. Това не пречи концесионерите да ги отдават в пъти по-скъпо от цената, на която ги взимат. И то във вариант, в който хотелиерът осигурява допълнително за своя сметка шезлонги, чадъри, чистене. Всичко той. Ако наистина се мисли за оцеляването, нека да вдигнат сумата с 20% и на такава да ги преотдадат. А не с 200, 300 или 500%.

Министерството на туризма е разписало концесиите. Трябва да има решение на Министерския съвет. Има как да се оправят нещата. Но не смятам, че 8 млн., колкото прибира държавата от тези концесии, решават проблема. Напротив, създават огромни пречки. И това се знае. Но пак си играем на наши и ваши. Държавата трябва да докаже с действия, че туризмът е приоритет. Ако не, да кажат - спасявайте се, оставяме ви и не можем да помогнем. Така или иначе, половината сектор е по очи. Няма по-засегнат и необезщетен бранш от нашия.



Още по темата: общо новини по темата: 485
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: