Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предпразничното пазаруване започва. Ето как да се разплащате най-бързо
Автор: Екип Burgas24.bg 16:54 / 10.12.2022Коментари (0)606
©
Какво е нужно, за да се подготвим за големия предпразничен пазар? Освен да планираме покупките и да проучим предлагането, трябва да осигурим и "портфейла“ на разходите – от текущите доходи или от спестявания. В краен случай – от кредити. Но и да решим как ще се разплащаме. "Активни потребители" предоставят интересни данни за нагласите на българските потребители от международното проучване "Нагласи към методите на разплащане", извършено в страните от Централна и Източна Европа.

Банковата карта заема второ място сред предпочитаните методи за разплащане от българите, парите в брой продължават да държат първа позиция. 

Като основна причина да се избира плащане в брой, 38% от анкетираните посочват отсъствието на възможност за дигитална трансакция в магазина или пункта за услуги.

Едва 25% от анкетираните българи са платили за последната си покупка в магазин с карта или с помощта на телефон, смарт часовник или друго устройство. На аналогичен въпрос за последната им онлайн покупка, 34% от анкетираните отговарят, че са платили в брой при доставка. Магазините, които осигуряват възможност за дигитални методи на разплащане, се възприемат положително от българските потребители - близо 41% от анкетираните смятат, че те са съвременни, а 42% от тях - че са ориентирани към клиента, показват резултатите от проучването.

Една пета от респондентите пък посочват, че са си тръгвали от хранителен магазин, тъй като липсва възможност за покупка с карта. Особено остро липсата на дигиталните разплащания се усеща на пазари и базари (42%), при фризьор, бръснар, козметик (45%), в такси (42%), при лекар, зъболекар или физиотерапевт (35%).

Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в условията на глобалната дигитална икономика, те трябва да се погрижат да предлагат методите за разплащане, които клиентите им предпочитат – коментират експерти. Проучванията показват, че след 2018 г. повече от половината картови плащания в Европа вече са безконтактни, което ги превръща в новия "стандартен начин“ за плащане.

Предимствата

Бързината е от значение. В условията на все по-динамично и забързано ежедневие бързото разплащане безспорно е сред основните предимства на този тип плащания. Не се налага да предоставяш картата, за да бъде поставена в четеца на POS-терминалното устройство и да въвеждаш ПИН код. Така буквално печелиш повече време – безконтактното плащане на POS терминал е със 7 секунди по-бързо от обикновено плащане с карта и с 15 секунди по-бързо от плащане в брой. Ефектът се засилва още повече, ако си в любимия ти търговски център и пред теб има опашка от шест човека, които предпочитат да платят в брой - така ще се наложи да изчакаш още минута и половина само заради самото плащане.

Край на монетите в джоба. Повечето от нас не обичат монетите из джобовете, които остават след пазаруване в брой, а резултатът е, че често се опитваш да ги похарчиш по-бързо, за да се освободиш от тях и така правиш необмислени покупки, за дребни неща, които може да се окаже, че не са ти необходими. Плащайки с карта, не мислиш къде да държиш дребните монети и рестото остава спестено за важните покупки.

 По-удобно е. Технологията, освен че прави разплащанията по-бързи от всякога, изисква по-малко действия от страна на потребителя. Това е и причината 65% от запитаните в рамките на проучването на Mastercard – Masterindex, потребители да посочат удобството на процеса като основен мотив за предпочитане на безконтактните плащания. Картата не напуска ръката ти и единственото, което се изисква е да доближена до POS терминалното устройство. Така можеш да правиш множество покупки без да носиш пари в брой.

Трансакциите са защитени. Безконтактните плащания са с изключително високо ниво на сигурност, тъй като картата не се поставя физически в четящото устройство и по този начин се минимизира рискът от скимиране – неправомерно копиране чрез скенер (скимер) на данните от магнитната лента на картата с цел последващото им копиране върху карта дубликат.

Портрет на потребителя

За да представи по-добре отношението на българите към парите, изследването разделя респондентите на шест сегмента:

"Скептиците" (27%, от 35 до 65 години) са най-многобройната група българи. Не обичат да инвестират или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си у дома. Кеш използват 57%, а дигитално се разплащат 33%.

"Кралете на живота" (20%, преобладаващата част са между 35 и 44 години). Те харчат бързо и безконтролно пари за онова, което искат. Предпочитат да плащат в брой (67%), едва 24% използват дигитални методи на разплащане.

"Заможните" (16% от анкетираните, преобладават между 45 и 54 години). Контролират парите и разходите си, но парите са само средство за постигане на целта - те ги имат, но не е необходимо да мислят за тях през цялото време и да се притесняват за тях. Само 26% използват пари в брой, 66% използват дигитални разплащания.

"Оптималните" (15%, срещат се от 35 до 65 години) - съзнателно управляват парите си - използват промоционални оферти, планират разходите си и инвестират в капитал. Ценят свободата на избора, затова не отхвърлят нито една форма на плащане. 57% обичат сделките в брой, а безналичните – 39%.

"Мечтателите" (14%, главно между 45 и 65 години) - биха искали да имат много, но към момента нямат, а и не управляват сериозно парите. В брой плащат 66%, а дигитално – 27%.

"Икономичните" (9%, между 55 и 65 години). Искат да планират внимателно разходите си. Случва се почти веднага да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с ограничен бюджет и са съсредоточени върху това да оцелеят. С банкноти и монети плащат 38%, а 51% използват карти и свързани устройства.

Издаването на дебитна карта става бързо и лесно още с откриването на банковата сметка и няма нужда от процедури по кандидатстване и одобрение. Докато, за да имате кредитна карта, трябва да преминете през определени процедури. Независимо от различията между дебитна и кредитна карта, може да притежавате и двете. Докато е нормално да разполагате с наличните си пари и да ги използвате посредством дебитна карта, то, за да притежавате кредитна карта трябва да сте напълно сигурни, че можете да покривате месечните си вноски по изразходваните суми и лихвата по тях. Има хора, които прибягват до използването на пари от кредитната си карта само в крайни случаи. Но е по-добре да разполагате с пари и да не ви се наложи да ги ползвате, отколкото да ви потрябват и да няма откъде да ги вземете.



Още по темата: общо новини по темата: 258
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
16.01.2023 »
09.01.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: