Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предприемач: Много хора чакат между 5 и 10 години за инвестиция в часовник Rolex Daytona
Автор: Екип Burgas24.bg 10:22 / 13.04.2023Коментари (0)6027
©
През последните години се забелязва засилен интерес към инвестиционните часовници и все повече се говори за тази инвестиция. Много хора не правят разлика между инвестиционен часовник и скъп часовник, който са си взели, за да носят. Часовниците запазват своята стойност, но ако вземем такъв от някои от известните модни брандове или смарт часовник, той по-скоро би загубил своята стойност, отколкото да я запази или повиши. Това каза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria предприемачът от Пловдив Петър Дяксов, който е основател на Timedix.

Виждаме една постоянна възвръщаемост на инвестицията в такъв тип стоки, каза Дяков.

"Най-вече при инвестиционните часовници. При другите типове луксозни стоки също се забелязва повишаване на интереса. Това, което кара инвеститорите да го правят е, че през последните години имаше много засилено печатане на пари и много хора започнаха да трупат все по-голям запас от кеш, а банките не предоставят достатъчно добри условия за съхранение на стойността. Започнаха инфлационни процеси и това накара хората, които не разбират много от акции или криптовалути, да погледнат към съхраняване на стойността в луксозни стоки". 

В същото време виждаме, че много от големите компании, водещи швейцарски марки на часовници, имат дълги списъци за чакане на определени модели, разкри събеседникът. 

"Например марката Rolex, по-стандартните модели, списъците са за от няколко месеца до няколко години. При Rolex Daytona дори съм виждал, че срокът за чакане е от 5 до 10 години. Можете да си представите какъв сериозен интерес има за тези модели. Това помага на цената да се качва и продължава да се качва, дори и на вторичен пазар - нещо, което все повече се забелязва през последните години. Това е причината да виждаме в момента толкова засилен интерес". 

Тези дълги списъци на чакащи карат хората да потърсят вторичен пазар. Виждаме също и много такъв тип часовници втора употреба, които вече са проверени и са минали някакво сервизиране. Цените им продължават да се повишават и виждаме, че дори в бизнес като нашия, понякога е трудно да снабдим с добри и интересни модели. Нашият бизнес е по-скоро в средния ценови диапазон, но търсенето все още не може да се задоволи.

"С времето, вероятно това ще се промени. Rolex са обявили, че през 2029 година ще отварят нова фабрика. Съответно трябва да се повиши и производството на такъв тип часовници, но ако ни предстоят трудни години и се задълбочи кризата, това ще е предпоставка търсенето да намалее от самосебе си и цените да спрат да се качват, като в момента". 

В момента търсенето е доста голямо, особено за сините чипове от часовници, които са доказали във времето своята доходност и повишаване на цената. Такъв пример е с Rolex Daytona, каза гостът.

"Когато компанията пуска за пръв път на американския пазар този часовник през 60-те години, той струва около 300 долара и не е бил нещо, което хората са намирали за достатъчно интересно. Обаче актьорът Пол Нюман започва много да го носи, става негова запазена марка и в един момент интересът към този тип часовници започва рязко да се повишава и в момента цената му достига до 250 000 долара". 

"Очакванията са, че може би до края на годината търсенето малко ще намалее за сметка на предлагането и има шанс цените да започнат по-бавно да растат. През следващите години, ако икономиката тръгне надолу, има голям шанс и търсенето на луксозни стоки да намалее и това да забави ръста на цените, а има и шанс той да бъде спрян в някакъв момент. До края на годината очаквам търсенето да намалее, но не драстично".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: