Предприемач: Осъзнаването на проблема с алкохола е процес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:17 / 19.07.2023
487
Осъзнаването на проблема с алкохола е процес. При някои може би е по-дълъг, при други е кратък. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Димо Първанов, който е предприемач и е имал подобна зависимост, която вече е преодолял. 

Той разказа, че проблем с близък човек е бил причината да прекрачи границите на разумната консумация и да отключи зависимостта към алкохола. "Докато осъзная къде се намирам, аз вече бях потънал. Може би това е моментът, но как и кога точно – не мога да кажа“, допълни Димо Първанов.  

По думите му, ако човек редовно консумира по една-две напитки и смята това за нормално, но изпитва необходимост, нервност, напрежение преди да посегне към напитката в края на деня, е добре да се замисли дали не е склонен към зависимост.  

Осъзнаването на проблема, признаването пред самия себе си и волята са в основата на справянето с него, каза Димо Първанов. "Хората много трудно си признават, че имат зависимост към алкохол или към нещо друго и че това нещо контролира живота им. Когато това нещо започне да контролира живота ти, тогава наистина е опасно“, добави той.  

Според него е невъзможно човек, който е осъзнал зависимостта си и иска да се справи с нея, да го направи сам. "Аз имах невероятния късмет да имам такава помощ от много места и съм безкрайно благодарен първо на най-близките ми – брат ми, майка ми и баща ми, и на приятелите ми. Те бяха непрестанно до мен, в най-тежките моменти, буквално денонощно, защото имаше период, в който ако останех сам, нещата се задълбочаваха и аз винаги си намирах какво да пия. Другото е воля“, обясни той. 

Животът без алкохол той определи като "още по-хубав“. "Никога не съм се чувствал по-жив, по-здрав, по-енергичен, по-ентусиазиран да се захващам с нови неща. Да не говорим, че чисто физически човек се чувства в пъти по-добре. Върнах си съня. Заблуда е, че не можеш да се веселиш и не можеш да бъдеш част от купона, ако не употребиш алкохол“, увери Димо Първанов. 

Човек, който е осъзнал, че има проблеми с алкохола, трябва да избягва места и хора, които го подтикват към консумиране на алкохол. "Аз също го направих – смених си тотално средата, намерих нови хобита и това нещо много ми помогна. Когато се чувствах достатъчно силен и решил проблема си с алкохола, открих, че съществуват много заместители на алкохола. Съществуват безалкохолни вина и дестилати като ром, джин, уиски, текила, за които аз лично не бях чувал и бях много изненадан. Въпросът тук не е да заменим едното с другото, а за разумно консумиране на алкохол в моментите, когато може и е безвредно, а за останалото време да имаш един качествен заместител, който по вкус почти не отстъпва на алкохолния еквивалент“, обясни Димо Първанов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Откриха тяло на мъж край Казанлък
Катастрофа на АМ "Тракия", на място има линейка
Коли с екокатегория под Евро 4 няма да се внасят в България?
Брутално задръстване на Маказа
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Райските кътчета в Родопите с водопадите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).