Предприемач: В България е много по-лесно да се прави бизнес. Във Франция администрацията е тежка

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:45 / 13.05.2023
594
Вече 10 години французин пресъздава вкуса на Франция в България. Тома Боглен развива успешен бизнес у нас. От 17 години французинът живее в България, а от 10 години е известен като създател на вкусове.

Той умело потапя клиентите си в богатата палитра от френски кроасани, печива и френското бижу - макаронът. За първи път посещава страната ни през 2005 г., след като се запознава с български студенти в университета в Страсбург, където учи икономика. Идва в България и се влюбва в страната от пръв поглед. 

"Обиколих цяла България за три седмици и когато си тръгнах оттук казах: Това ми е мястото за живот, един ден ще дойда да живея тук", разказва Тома Боглен. 

И го прави, дори убеждава българите да не напускат родината си. 

"Казвам го всеки ден на българите - не правете тази грешка, тук природата е уникална, начинът на живот, хората. Човек като живее тук, се чувства по-спокоен отколкото на запад", допълва френският сладкар пред Bulgaria On Air

У нас Тома среща и любовта на живота си. Макар да е икономист, той е пленен от света на кулинарията. Той е трето поколение сладкар. "Първо в България направих консултантска фирма за френски компании и с времето се занимавах със сладкарски изделия", разказва сладкарят. 

Създава цеха си в бивш супермаркет и с екип от българи прави различни видове френски макарони, пухкави кроасани с масло и не само. Първоначално вкусотиите са предназначени за местния пазар. 

"Преди десет години макаронът изобщо не беше известен, с времето стана толкова известен, че може да се похвалим, че във всяко село в България има някакъв магазин, който продава нашите макарони. От Кърджали до Кубрат, през Видин, Варна, навсякъде", допълва Тома.

Днес той изнася и в чужбина - Румъния, Италия и скоро в Унгария. 

"Основно макарони, това ни е най-голямата част от бизнеса, а кроасаните са за нашите магазини в София", обясни сладкарят и допълни, че не прави компромис с качеството. 

"При нас се работи само с масло, няма маргарин, само истински шоколад, няма заместители и това с времето направи нашето име, репутация и хората знаят, че, ако искаш хубав кроасан, хубав макарон, си е при нас", допълва французинът. 

А тайната съставка е любов. Тома е категоричен – бизнес в България се прави много по-лесно. 

"Доста по-лесно е да се отваря фирма тук, в България, отколкото във Франция, и да се развива бизнесът тук, отколкото във Франция. Администрацията е по-тежка във Франция, там има фирми които вече са 4, 5 поколение, ако нямаш много пари, нямаш шансове.", спомня си майсторът на сладкиши. 

И казва, че в България се чувства у дома.

"Аз вече съм българин, когато ходя във Франция, честно казано, не се усещам като у дома, вече съм изпуснал целия прогрес, всички промени. Тук ми е мястото, там, ако отивам да живея, ще започвам от нула, както когато дойдох тук", заяви французинът.

Мисията на Тома е да създава наслада на клиентите си с вкусна храна. 

"Опитвам да търся малките детайли, които ще направят продукта още по-вкусен, отколкото може да е. Това ми е идеята. Опитвам да правя нещо всеки ден, така че хората, когато го слагат в устата, да са доволни какво ядат, това е, нямам никаква друга претенция", допълни Тома.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).