Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предстои да бъде изграден 111-метров пилон на Роженските поляни
Автор: ИА Фокус 17:26 / 07.03.2023Коментари (0)410
© http://wikimapia.org/
По проект Пилон "Рожен“ ще бъде изграден 111-метров пилон на Роженските поляни, на който ще се вее българското национално знаме, съобщават от Областна администрация – Шумен. Предвижда се в основата на пилона на мраморна плоча с картата на България да бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва и ще остане за бъдещите поколения.

Посланието на област Шумен беше избрано от комисия с председател областния управител проф. Христо Христов и членове: проф. Димитър Попов-Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“, проф. Добромир Добрев-Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“, доц. Виктория Ковчазова-Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“, Даниел Руменов-директор на Регионален исторически музей Шумен, д-р Александър Горчев-директор на Археологически музей "Велики Преслав“, Светлана Милева- началник на Регионално управление на образованието Шумен, Татяна Вътова-Връзки с обществеността на Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров“, Даниела Вичева-ст. експерт в отдел "Култура, младежки дейности и спорт“ в община Шумен, Красимира Димитрова-мл. експерт отдел "Култура, младежки дейности и спорт“ в община Шумен, Йорданка Кръстева- гл. юрисконсулт в Областна администрация Шумен.

Комисията разгледа и обсъди 55 предложения, които бяха получени и участваха в обявения от Областна администрация конкурс за послание, представящо най-точно особеностите и уникалните дадености на област Шумен. Членовете на комисията избраха за послание предложението, направено от Бета Хараланова, а именно посланието да е първия стих на химна на Шумен- Оттука започва България.

Днес областният управител проф. Христо Христов поздрави Бета Хараланова, като й връчи плакет на Областния управител на област Шумен и ваучер за книги. Областният управител се срещна и с автора на стихотворението "Оттука започва България“ Антонин Горчев, за да го информира за инициативата и решението на комисията. Антонин Горчев изрази подкрепата си и изтъкна, че са много събитията и знаковите обекти във вековната история на нашия регион- първите столици Плиска и Велики Преслав, Мадарския конник, Златния век на българската книжнина, културния и духовен живот в Шумен през епохата на Възраждането, които по безспорен начин доказват, че "Оттука започва България“.

Областният управител проф. Христо Христов изказва благодарност на всички, които се включиха в конкурса. Избраното послание ще бъде изпратено до Областна администрация Смолян за реализация на инициативата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: