Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предупреждават за фалшиви слънцезащитни продукти
Автор: Екип Burgas24.bg 10:19 / 17.06.2019Коментари (0)1147
©
Фалшиви слънцезащитни продукти на пазара. В началото на активния летен сезон граждани предупреждават за кремове и спрейове, които водят до зачервяване и прегаряне на кожата. Сред потърпевшите майки е и Ива Пламенова. Един от последните плажове с дъщеря й Дарияна завършва неприятно, именно след намазване със слънцезащитен крем, съобщава Нова тв.

"Започна зачервяване, сърбеж и раздразнение върху участъци от кожата. Наложи се веднага да го отмием и да потърсим педиатър. Няма как да не се притесня", разказва тя.

На пръв поглед продуктът по нищо не подсказвал, че е некачествен. Според европейската категоризация продуктите на пазара са с фактор от 6 до 50 – съответно при ниска и при много висока степен на защита. Върху опаковките на всеки продукт са изписани и вредните лъчи, от които продуктът ни пази – UVA, UVB и UVC.  Кой продукт е фалшив и кой не обаче е трудно да се прецени, тъй като това може да се провери само в лаборатория. А тестовете са скъпи.

"Започват от 5000 евро за проба. В Западна Европа потребителските организации изпитват много голяма част от тези продукти, някои от които се срещат и в България - с цени от 30 лв. и нагоре. За жалост, слънцезащитните продукти не могат да се проверяват на принципа проба и грешка. Това не е ресторант да опитате една салата и да не се върнете след това,  защото не ви е харесала", обяснява Богомил Николов от "Активни потребители".

Кремовете и спрейовете, които обещават натурална защита, са сред основните заблуди на пазара, разкриват експерти.

"Имат по-скоро някаква рекламна цел. До момента няма открити естествени продукти, които да имат ефективна слънцезащита. По-скоро са с ефект – намаляване на възпалението след облъчването от слънцето. Много често на българския пазар се промъкват продукти с компоненти, забранени на територията на ЕС, основно през нерегламентиран внос от държави извън ЕС", казва фармацевтът Антон Вълев.

Често търговците ни заблуждават и с обещания за водоустойчивост на продуктите.

"Има вече разработени продукти, които можем да наречем водоустойчиви, но те са изключително малко и трябва да внимавате дали пише, че е устойчив на вода или близка до това фраза", казва още Вълев.

Дори кремът да е водоустойчив, за да постигнем максимална защита трябва да се мажем обилно поне през два часа, съветват експертите. И още – да следим срока на годност, тъй като след като изтече - ефектът е нулев. Важно е и как съхраняваме крема, с който се мажем.

Ако попаднем на менте на пазара – рисковете за здравето ни са много:

"Може да се стигне до изгаряне. Кожата е един много злопаметен орган и кожното изгаряне е рисков фактор за поява на злокачествени образования в една по-напреднала възраст. Най-леко може да се прояви с едно зачервяване на кожата, поява на мехури впоследствие, може да доведе до повишение на телесната температура. Кожното прегаряне може до едно преждевременно фотостареене, поява на фини бръчки в по-ранна възраст, поява на различни видове пигментации в горната част на гърба, деколтето и поява на лунички", обяснява Маргарита Къчева от Клиниката по дерматология към болница "Токуда".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: