Премиерът: Компенсации за ток и газ чакайте през февруари

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:58 / 20.01.2022
900
Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока за декември и януари ще бъдат отразени в сметките за февруари. Същото важи и за помощите за потребителите на природен газ. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди заседанието на правителството този четвъртък.

130 лева на мегават е помощта за бизнеса през декември, а за януари е приет "таван до 250 лева в зависимост от пазарните цени, който ще бъде обсъден днес“, отбеляза Петков.

"Важно е да се отбележи, че помощта за декември най-вероятно голяма част от нея ще влезе в сметките, които бизнес потребителите ще видят в сметките си през февруари. С други думи – сметките, които получихте сега за месец декември са високи до такова ниво, че те ще бъдат компенсирани в следващата сметка на бизнеса. Очаквайте намаляване на сметките за електроенергия за месец януари, които ще получите през февруари като част от компенсацията, която ще видите ще бъде и за декември. За газа е по същия начин. Имаме помощи, които са и за декември и за януари ще се отразят в сметките за февруари“, каза премиерът.

"Сметките на битовите потребители са под мораториум. Те не са били вдигнати и няма да се вдигнат, докато мораториумът е там, където е. По-високата цена, която някои от потребителите в момента виждат, е на база на новите цени, които бяха сложени през миналото лято. В момента работим усърдно, за да няма сериозен скок, когато махнем мораториума", коментира Петков.

"Радвам се да кажа по отношение на пандемията, че "Омикрон“ засега има високо ниво на разпространение, но слава богу с много ниско ниво до този момент на запълване на интензивните легла. Заради новият модел, който направихме, много от областите трябваше да бъдат затворени по ниво на заболеваемост, но те не са. Добрата новина засега е, че мерките остават много меки“, каза Петков.

Виж коментарите (1)

Още по темата (375):
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем и без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
20.04.2022 В столицата отново заваля сняг
20.04.2022 Това видео не е правено на 20-ти януари!
20.04.2022 Великден и пролет ли? По-добре вижте какво се случва в планините
Още новини от Национални новини:
Гергьовден е! Честит празник!
Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят...
Международният ден на акушерките: Голям недостиг на кадри у нас
Надежда Славова: Анимационното кино се развива в положителна насо...
Главчев покори Черни връх на Великден
Наша верига магазини: Поднасяме извинение на клиентите, закупили ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).