Премиерът обсъди разширението на метрото с кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:29 / 14.02.2022
1052
Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев, на която бе обсъдено разширението на метрото. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Премиерът посочи, че правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта, който е от изключително значение за гражданите и гостите на София.

Във фокуса на разговора бе разширението на метрото през "Подуяне" и "Слатина". За изграждането на отсечката Шипка-Гео Милев-Слатина-Арена "Армеец"/Тех парк-Цариградско шосе, в която ще има шест станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, увери в хода на срещата министър-председателят Кирил Петков

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график да не бъде завършена до средата на 2026 г. До този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. 

В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница, припомнят от пресслужбата на правителството.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията "Хаджи Димитър"-"Сухата река" и жилищен комплекс "Левски", включваща три спирки. За целта е осигурено 100 процента финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Виж коментарите (0)

Още по темата (7):
09.06.2023 Вандал е вилнял в софийското метро, а след това е избягал
19.04.2023 Софийското метро оборудвано с модерни високоинтелигентни технологии
29.11.2022 Фандъкова: Правя всичко възможно строителството на метрото да не спира
14.09.2022 Столичанка възмутена: 20 минути чакане за еднократно пътуване в
метрото!
28.03.2022 Дефибрилатори ще бъдат поставени в 5 от най-натоварените метростанции
21.03.2022 Фандъкова за орязаните средства: Нито един километър, нито дори метър жп линия няма предвидени за София
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).