Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът пак развърза кесията: Ще дава 10 млн. долара на година за компютърни науки
Автор: Екип Burgas24.bg 12:29 / 11.04.2022Коментари (0)882
©
България застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, заяви днес премиерът Кирил Петков на откриването в НДК.

Институтът се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Сред присъстващите на официалното начало са президентът Румен Радев, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания, и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) Ги Пермелин.

Премиерът Петков каза, че институтът ще се ръководи от световноизвестни учени – българи и чужденци, идващи от най-добрите университети в САЩ и Израел. Целите на INSAIT са България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, както и държавата ни да привлече най-големите компании в света и те да отворят своите центрове в България, заяви премиерът. Google, Amazon, DeepMind вече инвестираха в ISAIT, каза Петков. Той каза, че правителството спазва своето обещание - да върнем в България най-талантливите ни умове.

България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години - общо 100 млн. долара, съобщи министър-председателят. Петков разясни модела, по който институтът трябва да се финансира - държавата застава с 10 млн. долара на година, Google, Amazon, DeepMind инвестират 7 млн. долара, а българските технологични компании инвестират 6 млн. долара. Само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се родят идеи, да се постигнат резултати, които са конкурентни и на световно ниво, заяви премиерът. По думите му този модел на финансиране създава мост между науката и бизнеса, които, подкрепяни от държавата, могат да се развиват успешно и да подобрят качеството на живот у нас.

Министър-председателят специално благодари на проф. Мартин Вечев, който от мечта успя да превърне този институт в успех за България, а скоро – за Европа и за света.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: