Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Премиерът поиска пред Цънцарова прошка от българския народ
Автор: Екип Burgas24.bg 20:41 / 06.03.2022Коментари (10)855
© btv
Най-голямата опасност за България от войната в Украйна е свързана с ядрените централи. Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването "Защо, г-н министър?" по bTV. Най-голямата опасност, която аз видях, бе горящата сграда на техния АЕЦ. Това беше директна заплаха върху нашата сигурност. Другите заплахи са също големи, но рискът с ядрените централи за мен е номер 1 - като най-голяма потенциална щета за българското население, обясни той пред Мария Цънцарова.

И европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Всички бяха учудени от първите бомбардировки. Очакваха се различни сценарии - частично влизане, провокации, но никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети, коментира Петков.

Така че война в България няма опасност, българското население трябва да е спокойно, увери премиерът. Но, от друга страна, опасността тази война в Украйна да продължава много дълго време, да стане една ужасяваща война, където много хора умират, и да имаме рискове за неща, като техните ядрени централи, да, има такъв риск, допълни той. Затова трябвало да се направят много бързи и спешни мерки. Няма плашим българското население, но трябва да сме готови - МС отпусна средства за таблетки йод, системата за ранно уведомяване, обясни премиерът.

Затова в понеделник той свиква специален щаб, който да сложи всичко това в оперативна готовност - Гражданска защита, пожарната. Първият щаб - беше с посрещането на бежанците. Той вече работи и тази криза беше овладяна. Има пълна координация за настаняване, документи, работодатели. Сега работим по втората част, където работим за всякакви сценарии - смятам да привлека топ специалисти, които да направят стратегията, обясни Петков. Той разказа, че на всички КПП-та ще има специални фургони, където още от границата, като дойдат автобусите с бежанци, да бъдат обработени документите им.

Още от петък е подписана заповедта, от понеделник-вторник оперативно трябва да стане. За хотелите, в които ще бъдат настанени бежанци, имало два варианта - доброволци, които отварят вратите на хотелите си, да приемат бежанци. И другите са тези, на които ще се плаща. Вече има организация за 40 лв. на човек от държавата - ще бъде платено и на тези, които вече са го направили. Ще има ясен канал и плащанията ще минават през Министерството на туризма, обясни премиерът.

Има сценарий за 5-10-50 хиляди човека и всички те са готови да се направи организация. Може да се използва голяма част от легловата база, няма да се строят нови убежища или друго. Ще е комфортно и работещо и самите бежанци да чувстват, че България ги приветства, а не само се опитва да си менажира кризата, коментира още Петков.

Запитан дали знае колко поскъпна животът от началото на мандата му досега, Петков отговори: Да. За тези 80 дни, в които съм премиер, имахме енергийна криза, която в момента се задълбочава заради войната в Украйна. Имахме инфлационна вълна, която беше функция на всички средства, които се изляха и в Европа, и в САЩ, които вдигнаха цялата инфлация в света. Имахме ковид криза, където продължиха да се отпускат помощи. И всички тези ефекти направиха поскъпване на живота. Запитан колко струва един хляб, премиерът отговори: Зависи от хляба.

От понеделник държавата започва да изкупува огромни количества пшеница в държавния резерв, така че да може да се запази цената на хляба, за да не поскъпне, обясни той. Пленът е да има готовност и да има пшеница до реколтата от следващата година. Защото, ако има някаква ситуация и реколтата на зърно тази година бъде застрашена, да сме сигурни, че имаме зърно до 2023 г. Така че държавата застава много силно по тази тема, категоричен бе премиерът. Този резерв няма да е загуба - държавата го купува и ще отпуска всеки месец, така че да има достатъчно зърно на българския пазар, независимо какво се случва до световния, обясни той.

Държавата влиза като регулатор за две нещата - за пшеницата, и за горивата, доколкото може. Готови сме и пълним цялостния резерв максимално, обясни премиерът. Но е много важно да се каже - политическата игра, която се призовава, г-н Борисов даже слушам в последните дни, сега да се отпускат количества от резерва - но ние не знаем какво ще се случи, не знаем дали Босфора ще се минава свободно. Тези количества ги държим, така че да сме сигурни, че ако стане истинска голяма криза - не напразна паника във фейсбук, а наистина недостиг на горива, коментира Петков.

Резервът е близо до цялостния резерв от 90 дни, което е много добре. Като сега въпросът ни е - част от резерва ни е в България, друга част - извън. Искаме да увеличим количеството в България, допълни той. Премиерът разказа и за срещата си с посланика на Русия Елеонора Митрофанова по-рано днес. Тя е била по негова инициатива и покана. "Защото това, което видях в последните дни, беше недопустимо за българската държава. Това, което тя изказа като пост официално от посолството, с обидни думи... Българската държава има самочувствието, че когато това се случи, не може да остане безучастна.

Така че я поканих да обсъдим оттук нататък как би изглеждала една дипломатическа мисия, как уважението към българските институции трябва да бъде ясно изразено", разказа той. Позитивното от този разговор било, че получил лични извинения за поста във фейсбук. И получих лични уверения, че оттук нататък руското посолство ще внимава много и ще се отнася с уважение и респект към българските институции, така, както би трябвало да бъде през цялото време, каза Петков.

Запитан дали посланичката ще бъде отзована, както поискаха партньорите му от ДБ, Петков отговори: Това, което аз призовах, е всякакви служители на посолството, които не се занимават с дипломатическа дейност и са под прикритие, да бъдат изпратени от нея обратно в Русия, за да сме сигурни, че този тип скандали няма да се случват. Комуникацията, която тя ме увери, че ще бъде конструктивна оттук нататък и ще бъде с уважение към българските институции, е добре да остане точно в такъв вид.

Запитан дали с Митрофанова са изяснили каква шпионска дейност са извършвали двамата изгонени от България дипломати, Петков отговори: Както можем да сме сигурни... такова обяснение не би имало голям смисъл. Аз просто я призовах - всички хора в нейното посолство, които нямат директна дипломатическа функция, да си отидат. Тя пое ангажимент и каза - оттук нататък наистина ще внимавам с всички мои действия, така че да не създавам скандали. Попитан дали има притеснения за живота на премиера на Украйна Володимир Зеленски, Петков каза: Този човек показа лидерство.

Показа как въпреки всички обстоятелства него не го е страх. Как той може да организира своята държава. И вярвам, че този много тъмен сценарий от първите дни вече няма да е такъв. И това, което правителството показа - устойчивост и готовност да се бори за държавата си. Зеленски го помолил за всякаква възможна подкрепа. А Петков го уверил, че вече 8 камиона, пълни с медикаменти и всякаква хуманитарна помощ, пътуват към Украйна. Това което казах, че хуманитарна помощ от нашия резерв също ще бъде отпусната.

Казах, че може да е сигурен, че България ще говори в един глас с ЕС и ще бъде подкрепяща страна, обясни премиерът. Запитан какво означават думите му военно-логистична подкрепа за Украйна, премиерът допълни: Това включва всякакви елементи, като потенциални - жилетки, каски, всякакви неща може да включва. Но до този момент България е дала единствено и само хуманитарна помощ. До този момент България не е изпращала никакви боеприпаси, нито оръжие.

На въпрос дали ще изпращаме, Петков коментира: Ние сме много близо до този континент. Видяхме заплахите, които и Путин направи. Трябва много внимателно да организираме нашата подкрепа. Това, което мога да кажа - както виждаме всички общоприети европейски действия, където не се изисква едностранни действия, ние говорим в един глас.

Премиерът определи отново като фалшиви новини това, че е искано от нас да изпращаме самолети. Имаше много фалшиви новини. Това е част от хибридната атака за създаване на паника. Първо се говореше за 17 изтребителя. За мое огромно съжаление, ние нямаме въобще толкова като потенциал, коментира Петков.

Втората хибридна тема беше, че някакви хора бяха информирали различни войски, едва ли не, че ще бъдат изпратени в Украйна. Това е абсурдно и няма как да се случи, допълни той. Третата била за горивата. Много е важно, понеже всички в момента имат страх от войната, да не се поддават на тези хибридни атаки. Всички граждани да следят официалните информации от правителството. Всичко друго е просто хибридна война, допълни премиерът. По повод смяната на министъра на отбраната Стефан Янев премиерът обясни, че е много опасно, когато един министър говори със собствен глас, а не в координация с цялото правителство. Когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт, това е наистина некоординирана опасност, ние тря

Намеренията на Янев да създава партия били новина за премиера. Но за него било странно, че имало няколко поста по фейсбук от Янев и изведнъж, след като той го уволнил и НС гласувало неговата оставка, три дни след това той си правел партия. Как е възможно за 3 дни да има готовност за създаване на партия? Почвам да се чудя дали тези постове са били случайност или е имало някакво по-различно мнение, попита Петков.

По повод думите на Янев каза, че не е негов министър, премиерът обясни: По принцип всеки министър трябва да е министър на България. Това, което казах - мой, беше защото исках да кажа, че е в това правителство от квотата на "Продължаваме промяната". Никой министър не трябва да е собственост на никого, освен на българската държава. Янев не бил препоръчан от президента като негов човек. Решението ни да го поканим беше на база добрата ни работа в първия служебен кабинет, обясни Петков. Сега погледнато, това било грешк, категоричен бе той.

В края на разговора Петков каза за какво иска прошка от българския народ - за това, че нещата, които властта иска да се променят, не се променят с очакваната скорост.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на stef62
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: