Преподавател изтегли кредит и вложи всичките си спестявания, за да съхрани българското

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:19 / 25.09.2022
781
Фолклорна къща-музей по архитектурен модел на родната къща на прадядо си от село Гърнати, община Неделино, се е заел да изгради на няколко километра от Момчилград 24-годишният родопчанин Филип Синапов, разказва БТА.

Момчето от Родопите е завършило музикалното училище в Широка Лъка и Музикалната академия "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Защитил е научна степен в областта на фолклористиката. Той е почетен жител на селото от където са корените му – Гърнати в община Неделино. Преподава в Момчилград, има школа в Пловдив.

Идеята на младежа е да възстановява, опазва и показва традиции и обичаи от миналото. За това държи и къщата да е автентична. Тя е в характерния за Родопите стил, като дори покривът ѝ е от тикли. "Това беше предизвикателство, защото тикли не се намират лесно. С тях се сдобих от старо сечище, а майсторите, които да ги поставят бяха в по-напреднала възраст и се радвам, че успях да ги убедя“, споделя Филип.

Защитил научна степен в областта на фолклористиката, той е възприел създаването на фолклорна къща-музей като кауза в съхраняването на народната памет в Родопите. 

"Желанието ми е да обединя уменията си и да ги предавам, защото те се губят. Ето например преди по-малко от три месеца загубих прабаба си, която почина на 93 годишна възраст. Преданията й, историите и отделно тъкачеството ми е изцяло предадено от нея и го нося като дълг, че тези знания трябва да бъдат предавани и на други“, споделя родопчанинът.

Намеренията на Филип са посетителите на къщата-музей да се докосват до цялостния процес на създаване в областта на тъкачеството, терзийството и абаджийството. Затова изградената сграда е само част от проекта му. Около нея ще има плевня, нива, ръжище, харман, пруст и бахчица.

"Именно тук житото ще бъде в нивата, ще се вижда как се ожънва, как се вършее, как се правят снопи, как след това се мели на ръчна мелница, как брашното се пресява и се пече в пещта, защото къщата ще има и едновремешна пещ“, обяснява Филип.

В начинанието си младежът е сам. А за да го осъществи е вложил всичките си спестявания. Теглил е и кредит. Освен трите занаятчийски работилници, фолклорната къща-музей ще включва и експозиция на типичните одаи. Дейностите във фолклорната къща-музей младежът ще извършва сам, а при необходимост ще разчита на помощта на свои колеги.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).