Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Препоръчаха ни да не купуваме нарязан хляб
Автор: Екип Burgas24.bg 10:58 / 14.01.2022Коментари (4)600
© Plovdiv24.bg
Експертите отбелязват, че през последните години нарязаните хлябове са станали особено популярни сред градското население. В завода чистите резени вече са опаковани в полиетиленови торбички. Това ги прави по-лесни за съхранение и по-удобни за потребителя. Такъв продукт обаче увеличава рисковете за здравето.

Нарязаният хлябът се разваля по-бързо, тъй като при нарязването се увеличава площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а понякога и с етилов алкохол.

Според експертите процесът на печене на хляб се е променил значително през последните десетилетия. В хляба се добавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си правим сухари от стар хляб, както някога са правили нашите баби.

"Качеството на зърното се е влошило - преди в него е имало много повече хранителни вещества, достатъчни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, поради което брашното е с влошено качество", обяснява диетологът Олга Алемайкина.

Тя напомня, че при избора на хляб е важно да се обърне внимание на състава на продукта. Белият хляб се прави от пшенично брашно - то съдържа най-малко фибри и витамини.

В белия хляб се добавят чисти дрождеви култури, което го прави много калоричен продукт с висок гликемичен индекс. Често маргаринът се използва като добавка при печенето на такъв продукт. Той е ценна съставка за вкусни и пухкави печива, но не е полезен за организма.

Черният хляб, според специалистите диетолози, се приготвя основно от ръжено брашно, като понякога се добавя и малко бяло. При този процес се използват основно култури от млечнокисели бактерии. Те придават характерния вкус на продукта.

"Най-полезното вещество в черния хляб са фибрите, които подобряват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият хляб помага за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, поради което се препоръчва на хора с чревни заболявания", казва лекарят, цитиран от БГНЕС.

Алемайкина припомня, че черният хляб съдържа витамини В1 и В2, които са важни за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий. Съдържанието на калории в него е сравнително ниско. В 100 грама ръжен хляб се съдържат приблизително 164 калории, за разлика от белия (250 калории).

Лекарят съветва хлябът да се съхранява в хартия или увит в кърпа. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време. Много хора смятат, че хлябът се разваля по-бавно в хладилника, но експертът опровергава това предположение.

Пресният хляб има определена влажност (средно около 50 %), но след съхранение в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи вкуса си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Диетологът Олга Алемайкина бе! Направо се впечетлих.
+6
 
 
цитат:
консерванти на основата на аскорбинова киселина
- тоест, Витамин Ц??? Много по-опасното е диводородният оксид, защото от него се умира буквално за минути!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: