Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът Петър Стоянов отрече: Не съм изричал тази фраза!
Автор: Екип Burgas24.bg 12:37 / 15.05.2023Коментари (2)586
©
"Не съм изричал фразата: "Иване, кажи си...". Тя увисна от едно мое изказване към Иван Костов, което беше насочено най-вече към поддръжниците му. Казах: "Иване, те ще те разберат, ако сториш сега това, имаш всички шансове да запазиш не само собствения си авторитет, а авторитета на СДС, което е няколко пъти по-важно, както и авторитета и престижа, който ние всички заедно и с цената на огромните лишения на българските граждани изградихме дотук."

Това заяви президентът Петър Стоянов на представянето на документалния филм за него на БНТ - "Петър Стоянов. Свободният президент", който ще се излъчи на 17 май от 23,00 часа.

"Ще разкажа как точно се появи тази фраза. По това време ми съобщиха, че в структурите ни се говори, че съм направил публично изявление, с което съм атакувал директно Иван Костов и СДС. Но не, беше точно обратното. Аз бях в Германия, когато ми се обади лично Костов, за да ми каже, че Богомил Бонев, по това време уволнен от Костов вътрешен министър, иска да направи едва ли не преврат и да свали Иван Костов, като състави ново правителство. Казвам го съвсем директно. Още на аерогарата ме посрещнаха нашите журналисти и аз казах: "Категорично се противопоставям срещу всякакви опити да бъде свалено СДС и да бъде накърнена репутацията му, заставам зад Иван Костов и зад правителството. Аз искам от Иван Костов да прояви кураж и решителност и самокритичност и максимална откровеност към българските граждани, да обясни. Уви, увисна някаква фраза: "Иване, кажи си...", и дотам, която всъщност никога не съм произнасял", уточни Петър Стоянов.

Той сподели най-голямата си болка - не бил подкрепен от "своите" за втория си мандат като президент на страната. "Загубих изборите, защото избори се печелят с партии или с много пари. Най-добре и с двете. Аз обаче нямах нито едно от двете. Нито една българска партия не ме подкрепи и което е най-голямата ми болка, че моята партия СДС не ме подкрепи", каза тъжно Стоянов.

Малко преди изборите за президент обаче той направи и друго обръщение, което бе "на ръба" на неговите конституционни правомощия.

"Така е. 10 дни преди изборите, които СДС загуби от НДСВ, знаем, аз като президент трябва да бъда надпартиен, но казах на всеослушание, че България има нужда да бъде управлявана още един мандат от СДС. Т.е. аз подкрепих съвсем категорично СДС", спомни си Стоянов и заключи: "Но така било писано, така се случи. Помня как хората около мен в изборната нощ плачеха след моята загуба и знаете ли, автентичното дясно, което те представляваха като интелигентни и отворени хора, никога вече няма да се възстанови и досега не се възстанови. И това беше историческа грешка", смята президентът, пише "България днес".

Той обърна внимание, че миналото е изключително важно, но и това да внимаваме на какво вярваме днес. "Заливащите ни фалшиви новини, цинизмът, с който се поднасят повечето неща, случващи се у нас и извън нас - това е с цел да бъдат заблудени големи слоеве от обществото. Лековерието, с което нашите съграждани се отнасят към тези лъжи, ме засяга лично", каза Стоянов.

На събитието за представяне на филма за него бяха още Филип Димитров, Соломон Паси, Илко Семерджиев, Иван Гарелов, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Кирил Маричков, издателят на "24 часа" Венелина Гочева и много други.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ако бяхме нормална държава всички тези лица от текста сега щяха да са по затворите.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: