Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Преди 25 години бяхме по-богати от Полша, днес сме два пъти по-бедни
Автор: Екип Burgas24.bg 09:11 / 15.11.2014Коментари (2)1031
© Bulfoto
Аз казах истината, но сбърках датата. Ако исках да излъжа, щях ли да сбъркам датата? И кое се оказа по-важно? Сбърканата дата. От 25 години се занимаваме със сбърканите дати, с дребнотемието и не отговаряме на големите въпроси.

Така президентът Росен Плевнелиев коментира историята за това къде е бил на 10 ноември 1989 г. в интервю за предаването "Панорама" на БНТ. 

Преди дни държавният глава каза, че на символичната дата, начало на прехода - 10 ноември, е участвал с плакат в митинг пред сградата на парламента в София.

Неговата история стана повод за иронични реакции, тъй като първият митинг, след като Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на БКП, е на 17 ноември.

"Ще се опитам с едно изречение да обобщя - това е историята на два плаката от тапети и една сбъркана дата за митинг", поясни президентът.

"Защо сме по-бедни от всички държави в Европейския съюз? Преди 25 години България беше по-богата от Полша, днес сме два пъти по-бедни от поляците. Кой е виновен за това? Демокрацията ли е виновна за това, или нещо друго?", запита държавният глава.

"Унгарците затвориха прехода по достоен начин още в края на миналия век. Те сложиха комунизма и фашизма в музей. Разказаха обективно цялата история. Цялата нация е обединена около истината за комунизма и фашизма", посочи още Плевнелиев. 

"Истината не разделя, истината обединява. Но манипулираната истина - тя разделя", категоричен е президентът и допълни, че едно общество не може да бъде успешно, ако лъже себе си постоянно.

"Ренета Инджова в нейния първи ден като служебен министър-председател каза: "Няма държава, няма институции, има "Мултигруп". Къде бяха службите, къде беше полицията по това време? Фалитът на банките от 1996 г. - каква е ролята на агентите от ДС и техните мрежи за осъществяването на това грабителство на българския народ? И кой беше осъден, върнат ли беше един лев? Какво се случи с приватизацията на България? 

Но най-важният въпрос за мен е въпросът за половинчатата истина, за полуоткрехнатите досиета, с които в продължение на 25 години се изнудваха не едно поколение политици", каза още Плевнелиев.

По думите му "половинчатата истина" се е оказала най-голямата грешка и най-голямата лъжа на прехода.

"За мен двете големи грешки на прехода, са първо - заметената истина, половинчатата истина и второ - върховенството на закона. Защото истината е, че ние в началото на демократичния преход направихме нелоша Конституция и там записахме върховенството на закона. Но то трябваше да бъде не просто инсталирано, а гарантирано ефективно. Не бива да гледаме с отрицание към миналото", допълни той.

"Не посочвам тези големи проблеми, очаквайки някой да бъде осъден или наказан. Миналото е мост към бъдещето, но този мост трябва да бъде здрав. А здравата основа е истината", каза още президентът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Полша тепърва ще става все по-богата, защото скъса с комунизма и защото има непроядена от тайните служби църква, която е една здрава опора за поляците. В Полша инфраструктурата се подобрява с часове, а логистиката налива страшно много пари. В Полша земеделието не е в лапите на ТКЗС активисти, разграбили всичко за стотинки. В Полша обичат и се възхищават преди всичко на своята страна преди всяка друга, с която са си имали вземане-даване.
+2
 
 
Убеден съм, че и на 17 ноември 1989г. го е нямало на митинга верният кадър на БКП Росен Плевнелиев - тогава член на вузовския комитет на БКП - ВМЕИ "В.И.Ленин" - София.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: