Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът Румен Радев определи като "неудачно" решението на Русия да ни обяви за неприятелска държава
Автор: Десислава Томева 13:12 / 11.03.2022Коментари (19)1005
©
"България трябва да изпълни своя хуманитарен дълг към хората, които търсят закрила и бягат от войната", това каза президентът Румен Радев при посещението си в Русе, предаде репортер на Sofia24.bg.

Радев обясни, че все още не сме достигнали до ситуация, в която да заработят допълнителни пунктове за приемане на хора от Украйна, което означава, че към страната ни в този момент няма сериозен бежански натиск.

Освен на институциите, които са пряко заети с посрещането на бягащите от войната, президентът благодари и на българите ,"които отвориха домовете си, отвориха сърцата си, така че да посрещнат всички хора в нужда".

Президентът нарече държавата "основен координатор" и заяви, че очаква да бъде още по-ангажирана и да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт.

В кризисния център президентът е разговарял с хората: 

"Мога да ви кажа, че всички те са изключително благодарни и доволни от грижата и вниманието, което им се оказва, но задават въпроси - мога ли да остана в България, мога ли да работя в България, могат ли моите деца да ходят в детска градина и да учат в България?"

Румен Радев обясни, че това са въпросите, които трябва да се погледнат внимателно. Президентът очаква тази криза да даде на НС възможност да задейства, това което отдавна очакваме.

"Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора".

Радев обясни, че всички тези хора трябва да имат най-кратките срокове, в които да се включат в пазара на труда, да ползват образование и здравеопазване. Президентът направи и няколко забележки по отношение на координацията и информираността.

"Трябва по-бърза, ангажирана, динамична връзка - Национален кризисен щаб. Не е достатъчно само да има един телефон за връзка. Трябва да се получава информация в писмен вид. Много от тези хора нямат карти вече на телефоните, ня
мат интернет. Важно е да се раздават листовки, в които да има цялата информация".

Президентът обясни, че най-важен е начинът, по който посрещаме тези хора, защото голяма част от тях са готови да останат в България.

Румен Радев отговори и на въпрос от журналисти за броя на бомбоубежищата у нас и фактът, че има населени места без съоръжения за безопасност.

"Неслучайно събрах при мен и премиера, и министри и отговорни институции за да мислим, не просто на парче в случай на криза, но трябва да имаме Единна национална система за управление при кризи".

Президентът припомни, че Законът за управление на кризи е отменен през 2009 година и няма какво да го замести към момента. Радев каза, че би било добре в училищата отново да се дава информация на децата за поведението при кризисни ситуации.

Включването на България в списъка на Русия с неприятелски държави е неудачно решение. Държавният глава обясни, че е логично да има среща между президентите на Русия и Украйна. "Надявам се тя да стане. От двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Мир не се печели с агресия", подчерта Радев.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Г-н Президент над 51 % те подкрепихме на изборите но не да бъдем врагове на Русия.Сега думите са излишни щом играем по гайдата на Нато и САЩ.Страдаме от имбаргото и още повече ще страдаме докато дойде шистовия ток ,ядрено гориво и нефт от Америка.Смешно нали .
0
 
 
Напротив. Щеше да е неудачно да сме в списък с Еритрея, Беларус и Таджикистан.
-1
 
 
Абе маймуно Радевска, ти кога ще си понесеш отговорността за блатото в което въвлече страната бе?
0
 
 
Напротив г-н Президент,напълно удачно е! Ние сме Нато и ЕС и сме техни врагове,както и те наши. Вие като тяхно протеже не сте съгласен,разбирам ви!
Aнонимен
на 11.03.2022 г.
-1
 
 
И колко е неудачно? Канадеца и психодените опискаха орталъка срещу Путин и Русия. Ккаво очакват?
0
 
 
Ние сме член на НАТО, а НАТО определи Русия за неприятелска държава. Защо се учудваме тогава на реципрочната мярка?
Aнонимен
на 11.03.2022 г.
0
 
 
НЕНОРМАЛНИКА АГРЕСОР ПУТИН ДАНО МУ ТЕГЛЯТ КУРШУМА НА ТОЯ ОХЛЮВ.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: