Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът: Туризмът е структуроопределящ отрасъл за нашата икономика и като такъв заслужава особено внимание
Автор: Екип Burgas24.bg 19:31 / 29.03.2022Коментари (1)589
©
Стратегическата цел в областта на туризма за България е да стане модерна целогодишна туристическа дестинация. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за нашата икономика и като такъв заслужава особено внимание от страна на държавата, защото той притежава един от най-високите мултипликатори в икономиката. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководството на Националния борд по туризъм. Разговорът се състоя на "Дондуков“ 2 по инициатива на гостите.

По време на срещата държавният глава изтъкна необходимостта от дългосрочна национална стратегия за развитие на отрасъла, така и от спешни мерки, които трябва да се предприемат в най-кратки срокове, за да се компенсират както очакваният спад на руски и украински туристи, така и нарастващите разходи на бизнеса. Той акцентира още върху нуждата от разработване на активни държавни политики за развитие на дуалното образование, в това число включването на стажове и практики от областта на туризма в образователния процес, както и от цялостна, активна и успешна международна рекламна кампания на България като туристическа дестинация.

От бранша заявиха, че след един успешен летен сезон своевременната подкрепа за туризма ще бъде възвърната многократно за държавата. На срещата бяха изразени опасения от очертаващите се предизвикателства покрай липсата на прогноза за очакваните приходи на фона на системно увеличаващи се разходи. Продължаване действието на мярката 60/40, подпомагането на бизнеса заради високите цени на електричеството, запазване на намалената ставка ДДС са сред краткосрочните належащи мерки, които по думите на браншовата организация ще спасят сезона и ще възвърнат многократно повече средства в държавния бюджет.

От Националният борд по туризъм настояват и за актуализиране на методологията за изчисление на приноса на туризма към българската икономика, което може да се постигне на базата на изготвяне на достоверна, актуална и всеобхватна база данни. Възприемането на модела на Световната организация по туризъм у нас ще е полезен за управлението на сектора, смятат от бранша.

Държавният глава заяви, че президентската институция е открита за диалог и готова да подкрепи всяко градивно предложение, което ще е от полза за развитието на туристическия отрасъл в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ах,какъв *мъдрец* си имаме за резидент!Направо уникален!Кукурбита сативум!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: