Президентът: Всяко отклонение на правителството от националния интерес ще предизвика политическа криза

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:53 / 09.04.2022
919
Всяко отклонение на правителството от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта, заяви президентът, помолен за коментар за споровете в управляващата коалиция по отношение на Република Северна Македония, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Румен Радев посочи, че очаква правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание, постигнатия от КСНС консенсус и към волята на българите откритите въпроси между нашите две страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС. 

"Българската позиция по отношение на европейската интеграция на РСМ се базира на ясно определени принципи и резултати, а не на внесени и наложени отвън срокове и условия“, подчерта Румен Радев и призова  външнополитическите съветници на премиера да не квалифицират македонските българи като малцинство, тъй като това не съответства на реалността и на Конституцията на РСМ. "Това може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношения и да взриви целия процес на европейска интеграция на РСМ“, предупреди президентът.

Очаквам решението за управител на Българската народна банка да допринесе за стабилността на нашата банкова система, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос. Той подчерта, че това решение е изцяло в правомощията на Народното събрание.

В отговор на въпрос за състоянието на отношенията с руската дипломатическа мисия у нас държавният глава посочи, че поведението на посланика на Руската федерация отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване трябва да отговарят дали това ще допринесе за безопасното извеждане на моряците от двата блокирани български кораба в Украйна - "Рожен“ и "Царевна“. 

Президентът припомни също и въпроса за това какви  алтернативи за доставка на енергоносители има България и на каква цена. "Призовавам всички дипломатически представители на чужди държави в България да изпълняват своите задължения в обхвата на техните правомощия, така че да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят в нашите вътрешни дела“, заяви още държавният глава.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Национални новини:
Годишните технически прегледи на колите поскъпват драстично!
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче
БСП регистрира евролистата, ето кой я повежда
Синоптик: Очаква ни динамично време
Наши ученици изобретиха хранилка за животни с изкуствен интелект
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).