Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Президентът на КНСБ : Държавата има известни проблеми, но не е на свободно падане
Автор: Екип Burgas24.bg 19:55 / 27.03.2023Коментари (0)1539
© bTV
Хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност - държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Мисля, че вече няма спор по темата за инфлацията. Виновници за нея са очевидните картелни формирования, които КЗК започна да разследва и се надявам, че ще завърши с успех. Важно е да се знае, че няма давност за картелите, т.е. когато и да ги установят, могат да наложат съответните санкции, а те са в сериозни размери“, каза той.

Пламен Димитров посочи също така, че 1/3 от инфлацията в България е "родна продукция“, заради злоупотребата с пазарната среда и лошото пазарно поведение на българите като цяло.

"За две години са дадени около 12 млрд. лева помощи към бизнеса по различни програми и мерки. Тези пари дадоха тласък за развитие на икономиката, но доведоха и до сериозен ръст в инфлацията. Нашата оценка също така показва и сериозна загуба на приходи в бюджета на държавата. Фискалният резерв нарасна през последните месеци и достигна над 16 млрд. лв. Така че не може да се гледа едностранчиво“, обясни още той.

Президентът на КНСБ подчерта, че преговорите за увеличаване на заплатите в частния сектор вървят добре и вече има сектори с увеличени заплати за последните две години с 30-40%. "Бизнесът на места се държи много адекватно, но има и такива – като ВИК и текстилната индустрия, където компенсацията е 10-12% при инфлация от малко под 30%. Там хората са недоволни и това е разбираемо“, подчерта още той.

Пламен Димитров беше категоричен пред bTV, че "хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност“. Той е категоричен, че държавата има известни проблеми, но това не означава, че тя е в режим на свободно падане или каквато и да било фискална криза.

"Не е вярно, че трябва да затягаме коланите и да се подлагаме на някакви рестрикции“, подчерта още той. Обясни също така, че "изказването на служебния финансов министър беше с оглед да дисциплинира собствените си колеги, защото през последните месеци министрите искат все повече и повече“. Според него в доклада, предназначен за МС, а не за медиите, черните краски умишлено са били засилени.

Пламен Димитров даде и рецепта за справяне със ситуацията – "завишаване на приходите, затягане на всякакви данъчни дупки, които бяха отворени с оказването на помощ, и въвеждането на еднократен данък върху свръхпечалбата“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: