Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
При ниски температури не трябва да се загрява само двигателя на колата, ето и какво друго
Автор: Екип Burgas24.bg 20:32 / 28.01.2022Коментари (1)913
©
Докато шофьорите водят безкрайни спорове по темата дали да загреят или не двигателя, малко хора си дават сметка, че при ниски температури е необходимо предварително затопляне и на други системи. Същевременно има и компоненти, за които това е въпрос на живот и смърт.

В най-добрия случай опитните шофьори могат да си спомнят, че освен двигателя е необходимо да се загрее и автоматичната скоростна кутия в мразовито време - и мнозина наистина го правят. Но в автомобила ви има още едно нещо, за което никак не е добре да работи в замръзнало състояние - това са амортисьорите на окачването.

Амортисьорите са монтирани близо до всяко колело и са необходими, за да предпазят автомобила при неравности и завои. Всъщност пружините на окачването на колелата, които омекотяват преминаването, могат да люлеят каросерията нагоре-надолу за доста дълго време, а именно амортисьорите се справят с тези проблеми.

Това е необходимо не само за комфорта на пътниците, но и за да могат колелата да се държат нормално на пътя, да спират ефек

тивно и да направляват автомобила в завоите.

Конструкцията на амортисьора е проста. Това е цилиндър с работна течност, в който буталото се движи всеки път, когато колелото се движи нагоре и надолу. В цилиндъра има клапани с малки отвори, които не позволяват на течността да забави буталото.

Така, когато навън е студено, течността в амортисьора се сгъстява и не преминава правилно през клапаните. Поради това клапанът може да се счупи и амортисьорът да загуби частично ефективността си или изобщо откаже да функционира.

Тоест, за разлика от студения двигател или автоматичната скоростна кутия, които просто се износват по-бързо, когато са студени, замръзналият амортисьор може да се счупи изведнъж.

Освен това гумените уплътнения на амортисьора не работят толкова добре при студ. По-гъстата течност при замръзване прави триещите се компоненти по-малко смазани, поради което амортисьорът се износва по-бързо. Поради тази причина е по-добре да затопляте амортисьорите след продължително паркиране в студ.

Как да загреете амортисьорите

При нормалните автомобили в условията на типичните континентални зими е достатъчно амортисьорите да се нагряват по време на движение.

- Изминавайте първите 500 до 1000 метра (в зависимост от температурата) от сутрешното си пътуване така, че окачването на автомобила да работи с минимален ход на колелата;

- Избягвайте рязкото ускоряване и спиране, които водят до "приклякване"на автомобила върху задните или предните колела;

- Когато амортисьорите са студени, се старайте да избягвате неравните пътни повърхности. Ако това не е възможно, шофирайте възможно най-бавно в тези зони.

Между другото, по тези начини се предпазват от преждевременно износване не само амортисьорите, но и други компоненти на окачването. По-специално, шарнирите на шасито.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
То по тази логика , в кючука не трябва да си караме автомобилите зимно време по този лунен пейзаж!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: