При подводна експедиция откриха неизвестна крепост край остров Свети Тома

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:18 / 19.08.2018
1455
Неизвестна крепост е открита в района на остров Свети Тома при подводна експедиция от екип на Националния исторически музей. Ръководител на подводните проучвания е проф. д-р Иван Христов.

В рамките на подводните проучвания са извършени спускания от трима водолази. Открити са две места с фрагментирана керамика.

Първата зона, в която са открити силно фрагментирани керамични съдове от първото хилядолетие пр.Хр., е разположена в югозападното продължение на острова. Там са заснети множество каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и широчина един метър, пише БТА.

Вероятно се касае за неизвестна до този момент крепостна стена, дело на древните траки. От южната страна на острова на дълбочина 9 метра е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова.

Археолозите са категорични, че островът Свети Тома в миналото е бил полуостров. От Община Созопол информираха, че подводните проучвания са продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни тази година, при които са били локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).