Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
При тези хора рискът от инсулт е по-голям
Автор: Екип Burgas24.bg 16:38 / 07.06.2024Коментари (0)1276
©
Изследователите казват, че хората може да имат по-висок риск от инсулт, ако са имали симптоми на депресия. Те добавят, че депресията може също да попречи на способността на човек да се възстанови от инсулт. Експертите отбелязват също, че инсултът също може да увеличи риска от депресия.

Депресията може да увеличи риска от инсулт, а ако имате инсулт, може да забави възстановяването ви. Хората, които са имали симптоми на депресия, са имали 46% по-голям шанс да получат инсулт, отколкото тези, които не са имали такива симптоми. Изследователите стигнаха до заключенията си след коригиране на възрастта, пола, образованието, физическата активност и други фактори, свързани с начина на живот.

Депресията засяга хората по целия свят и може да има широк спектър от въздействия върху живота на човека. Резултатите ни показват, че депресивните симптоми са свързани с повишен риск от инсулт и рискът е сходен в различните възрастови групи и по света.

Изследователите съобщават, че 18% от 13 000 участници, които са имали инсулт, са имали симптоми на депресия. Сред тези, които не са имали инсулт, разпространението на депресия е 14%. Участниците бяха запитани за тяхната история на депресия през 12-те месеца преди инсулта, включително такива симптоми като чувство на тъга, "посиняване“ или депресия в продължение на две или повече последователни седмици. Колкото повече симптоми на депресия съобщават участниците, толкова по-висок е рискът от инсулт, съобщават изследователите.

Например, тези, които съобщават за пет или повече симптома на депресия, са имали 54% по-висок риск от инсулт, отколкото тези без симптоми, казаха изследователите.

Изследванията показват, че депресията може да бъде свързана с рискове, свързани с хипертония, коронарна болест на сърцето и диабет. Тези фактори могат да увеличат възможността от инсулт. Хората, които са в депресия, са склонни да не се грижат добре за себе си физически или емоционално. Те са по-склонни да пренебрегнат медицински проблеми, може да не ядат или да спят правилно и може да са непоследователни при приемането на лекарствата си. Хората, които страдат от депресия, също имат по-лоши резултати един месец след инсулт, отколкото тези, които не са били депресирани.

Това може да се дължи на факта, че депресията е свързана с физиологични промени като повишено възпаление и дисрегулация на автономната нервна система, което може да има неблагоприятни ефекти върху възстановяването от инсулт.

Как депресията засяга хората, които са имали инсулт В моята работа с пациенти с инсулт открих, че депресията не е необичайна за хората след инсулт. Загубата на независимост, физическите ограничения, ограниченията на способностите за самообслужване и потенциалните когнитивни и говорни дефицити могат да бъдат опустошителни както за пациента с инсулт, така и за неговите близки. Ако човек е депресиран, това може да повлияе негативно на желанието или решимостта, необходима за пълноценно включване в процеса на рехабилитация.

Това може да попречи на възстановяването от инсулт и да доведе до по-лош резултат. Депресивните симптоми обхващат гамата от физически, емоционални и когнитивни. Би било много полезно да разберем кои специфични елементи са най-силно свързани с риска от инсулт. Въпреки че проучването изключи често срещани фактори, свързани с депресията, които биха могли да объркат резултатите като ниска физическа активност, има много други рискове, свързани с начина на живот, които вървят заедно с депресията, които биха могли да повлияят на резултатите като лоша диета, ниска социализация, недостатъчна когнитивност стимулация, възпаление и неспазване на медицински съвети. Най-важният момент, който лекарите и обществеността трябва да вземат от това проучване, е важността на скрининга за депресия.

Лечението на депресията не само подобрява качеството на живот и цялостното здраве на човека, сега изглежда, че то намалява риска от инсулт. За да се установи по-причинно-следствена връзка между депресията и инсулта, са необходими широкомащабни дългосрочни проучвания и трябва да знаем дали успешното лечение намалява риска.

Очевидна следваща стъпка е да се търсят общи биомаркери, вероятно свързани с метаболитни нарушения, и да се опитаме да помогнем на хората, преди да получат инсулт, пише actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Гръмна склад за фойерверки край Елин Пелин: Има пострадали!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: