Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приключват процедурите по изграждане на газовото хранилище "Чирен"
Автор: ИА Фокус 14:53 / 23.03.2023Коментари (0)564
©
Финализират се процедурите по проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на съоръжения за разширението на ПГХ "Чирен", информира "Булгартрансгаз" ЕАД.

За обществената поръчка за "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: "Разширение на капацитета на "ПГХ Чирен“- сондажен фонд“ с решение от 30.12.2022 г. за изпълнител е определен участникът ДЗЗД "ЧИРЕН ДРИЛИНГ 2022“, класиран на първо място, като същото влиза в сила от 10.01.2023 г.

След влизане в сила на решението, ДЗЗД "ЧИРЕН ДРИЛИНГ 2022“ уведоми "Булгартрансгаз“ ЕАД, че дружеството отказва да сключи договор за възлагане на обществената поръчка по смисъла на чл. 112, ал. 2, т. 1 от ЗОП, поради обективна невъзможност за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката в срока определен в проекта на договор, като изложи подробно и съответните причини довели до невъзможност за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката.

Предвид стратегическото значение на проекта за подобряване на енергийната сигурност за страната и региона, обезпечаване непрекъснатостта и сигурността на газовите доставки и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ, на 22.03.2023 г. е издадено мотивирано решение на основание чл. 112, ал. 3 във връзка с чл. 112, ал. 2, т. 1 от ЗОП, с което решението от 30.12.2022 г. е изменено в частта за определяне на изпълнител и е определен втория класиран участник - ДЗЗД "ЕКЗАЛО ДРИЛИНГ ЧИРЕН", за изпълнител на обществената поръчка.

По отношение на обществената поръчка за "Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Газопровод свързващ ПГХ "Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз“ ЕАД в района на с. Бутан“, на 22.03.2023 г. е издадено решение на основание чл. 22, ал. 1, т. 6 от ЗОП, във връзка с чл. 22, ал. 5 от ЗОП и чл. 106, ал. 6 от ЗОП, с което е определен за изпълнител участникът класиран на първо място - ДЗЗД "СТРОЙГАЗСИСТЕМ“ . Решението за определяне на изпълнител е публикувано в ЦАИС ЕОП на 22.03.2023 г.

Шест участника подадоха оферти за участие в процедурата, като пет от тях декриптираха офертите си чрез ЦАИС ЕОП.

В резултат на прегледа за съответствието на офертите с изисквания на възложителя от документацията участие в обществената поръчка, както и съответствието на участниците с изискванията към личното състояние и критериите за подбор, до оценка на офертите и отваряне на ценови предложения бяха допуснати участниците ДЗЗД "СТРОЙГАЗСИСТЕМ“, ДЗЗД "ЧИРЕН КС“ и ДЗЗД "ИНФРА ЕКСПЕРТ-ВЕМАК“.

Изборът на изпълнител е осъществен чрез прилагане на показателите от методиката за комплексна оферта, определени в документацията за обществената поръчка, като определеният изпълнител е предложил икономически най-изгодна оферта по предварително избрания критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена“, съгласно показатели, свързани със срок за изпълнение, предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката и предложена цена.

Повече информация относно участниците в процедурата и Решението за избор на изпълнител е достъпна в публичната преписка на поръчката в ЦАИС ЕОП на адрес https://app.eop.bg/today/228441.

В България и региона е налице все по-засилваща се необходимост от допълнителен капацитет за съхраняване на природен газ.

Повишаването на значимостта на разширението на капацитета на ПГХ "Чирен“, се обуславя и от спирането на доставките от Руската Федерация до различни Европейски страни. Набавянето на необходимите на страната ни обеми природен газ от алтернативни източници, включително и втечнен природен газ, повиши многократно нуждата от разширение на газовото хранилище с цел повишаване на запасите и обезпечаването на енергийния газов сектор.

Не по-малко важен е положителният ефект от разширението на ПГХ "Чирен“ върху търговията. Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници на природен газ, включително на LNG. Разширението на ПГХ "Чирен“ ще осигури допълнителна гъвкавост, повишаване на пазарната интеграция и стимулиране на конкуренцията.

Предвид горепосоченото възлагането на процедурата е от съществено значение за подобряване енергийната сигурност на страната и региона, обезпечаване непрекъснатостта и сигурността на доставките на природен газ и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в страната и региона.



Още по темата: общо новини по темата: 243
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
28.11.2023 »
11.11.2023 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: