Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Признаха за виновен Атанас, причинил смъртта на жена, минавайки на заден ход през крака й
Автор: Екип Burgas24.bg 19:12 / 09.09.2022Коментари (0)570
©
Илюстрация
Варненският окръжен съд призна за виновен 63-годишния Атанас Хр., който по непредпазливост причинил смъртта на жена в инцидент на пътя, съобщиха от пресцентъра на съда.

Обвиняемият и съпругата му живеели в Обзор, като над 20 години се издържали от продажба на риба. За търговската си дейност използвали товарен автомобил "Рено канго“. Той разполагал с две външни огледала за задно виждане, но в самото купе такова липсвало, тъй като вратата на товарния отсек била без стъкло. На 26.11.2021 г. Атанас Хр. и съпругата му пристигнали със стоката си в село Старо Оряхово. Една от клиентките огледала стоката, не купила нищо, но оставала в непосредствена близост до една от задните гуми на автомобила. Жената разговаряла със свой съсед, като и двамата незабелязали, че Атанас Хр. се върнал в автомобила, запалил двигателя и предприел движение назад. Едната гума на автомобила преминала върху крака на жената. Водачът слязъл от автомобила и направил всичко, зависещо от него да помогне на пострадалата. Извикана била Спешна помощ, но независимо от проведеното лечение, жената починала на следващия ден, в следствие на нанесените травми.

Присъдата беше произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на Атанас Хр., поиска от съда делото да бъде разгледано по особените правила – в съкратено съдебно следствие. Подсъдимият призна изцяло вината си и фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. При тази процедура съдът е задължен при определяне на наказание "лишаване от свобода“ да намали размера на присъдата с 1/3.

Според съда 63-годишния мъж е нарушил разпоредби на Закона за движение по пътищата, според които преди да започне движение назад, водачът е длъжен да се убеди, че пътят е свободен, а по време на движението си непрекъснато да го наблюдава. Когато това е невъзможно следва да осигури лице, което да му сигнализира за опасности, е записано в закона.

Като смекчаващи вината обстоятелства бяха отчетени чистото съдебно минало на лицето, добрите му характеристични данни, оказаната помощ на пострадалата, както и липсата на предишни наказания по Закона за движение по пътищата.

За извършеното престъпление Окръжен съд – Варна наложи на Атанас Хр.  наказание от 1 година "лишаване от свобода“, което намали с 1/3 до 8 месеца, заради процедурата, по която беше разгледано делото. Изтърпяването на наказанието беше отложено с 4 години изпитателен срок. За този период, мъжът е лишен от право да управлява моторно превозно средство, като ще бъде зачетено времето, през което е търпял тази санкция.  

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: