Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проблеми с машините за гласуване в някои секции
Автор: Екип Burgas24.bg 11:21 / 14.11.2021Коментари (0)780
© БНР
Над 13 000 са секциите на територията на България. От тях машини за гласуване има в 9399 секции, а в 2121 те са по две.  Проблеми с устройствата обаче се появиха още в началото на деня в редица области.

В област Стара Загора една от секциите в община Николаево преминава към гласуване с хартиени бюлетини. Причината е, че машината не е сработила.  Всички 508 секции в 27 старозагорски многомандатен избирателен район са отворили навреме. В една от секциите в община Николаево е възникнал проблем, съобщи заместник-председателят на РИК Теодора Крумова.

"Машината въобще не тръгна. Има вече протокол на техника, който удостоверява, че машината няма да тръгне. Там предстои преминаване на хартиено гласуване".

В Пазарджик изборите протичат при ниска избирателна активност.  Засега само една секция в областта премина на хартиено гласуване, заради повреда в машината. 

Отстранен е проблем с машина за гласуване в секция в чепеларското село Хвойна.  Сигналът за него е получен от СИК, след като отпечатването на нулевия протокол е спряло преди да се появи цялата информация. Началото на гласуването в секцията в селото е забавено с около 30 минути. Проблемът е решен след намесата на техник. Вотът протича нормално. 

Проблеми с машините има и в две секции на Русенско - в Русе и в село Басарбово.

Още с началото на изборния ден в 7.03 ч в 38-ма секция в Русе стана ясно, че има проблем с машината. Устройството не отчиташе вота за народни представители и не принтираше разписка за направения избор. След като беше извикан техник, той се свърза както с екипа в Русе, така и с централата на "Сиела Норма". След поредица от инструктажи да се извади батерията, да се тества принтиращото устройство, да се рестартира целия уред, оказа се, че има софтуерен проблем. Проблемите с машината продължиха повече от час, докато от Районната избирателна комисия разрешат гласуването на премине на хартиени бюлетини.

В област Ловеч в две от 176-те избирателни секции, в които днес се гласува машинно устройствата не работят. В едната от тях, в ловешкия квартал "Гозница“, ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини след съгласуване с ЦИК. Председателят на РИК Валентина Недялкова обобщи: 

"Имаме проблеми със стартирането на машината в една секция в Ловеч, в която  категорично машината не може да бъде стартирана, така че започнахме процедура по преминаване към гласуване с хартиени бюлетини.  Проблем имаме и в Борима, където също една от машините не работи,  но там машините са две, така че се гласува в момента."

С проблеми и напрежение започна изборният ден в област Велико Търново. Районната избирателна комисия чака решение на ЦИК в една от секциите в Горна Оряховица да се премине към гласуване изцяло с хартиени бюлетини.  Проблемната машина е в 36-а секция, а техникът не е успял да отстрани проблема. Предстои да се пристъпи към хартиени бюлетини, което създава напрежение пред секцията, има много смени в последния момент в секционните комисии в началото на изборния ден, заяви председателят на РИК Николай Илиев: 

"Машината не е тръгнала, изобщо не е спяла да бъде стартирана. Имаше доста неявили се членове на комисии, които успяхме да запълним и почти навсякъде, мисля че комисиите работят в пълен състав“. 

Проблем има с достъпността на болничната секция в областната болница във Велико Търново. До нея се стига през 21-о стъпала, което я прави недостъпна за пациентите, посочи председателят на секцията Валентина Димитрова: 

"Преодоляваме с помощ от нас, с помощ от медицинския персонал. Няма друг вариант засега“.  

Във врачанското село Малорад гласуването започва с хартиени бюлетини поради неизправност на машината. 

В една от секциите в Оряхово няма ток, което също възпрепятства машинния вот. В секцията вота си трябва да упражнят 857 гласоподаватели. 

В област Перник са разкрити общо 269 секции. За кратко бе прекратено гласуването в секция № 2 в град Радомир, съобщиха от Районната избирателна комисия в Перник. Разпечатките от машините били бледи, а техникът не е успял да отстрани проблема. Преди 10 ч. обаче проблемът беше отстранен и машинното гласуване – възстановено. Това се случи след посещение на втори техник. Техници са изпратени и в една от секциите в Перник, където пък се появил проблем с принтирането. В 157 секции на територията на област Перник се гласува машинно. Изцяло с хартиени бюлетини е вотът само в община Ковачевци, тъй като там няма секция с повече от 300 избиратели.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: